Мая Манолова: Предният Изборен кодекс е увеличил активността на българите в Европа и Северна Америка със 70%

15:00, 02 юни 16 / Политика 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Предложенията за промени в Изборния кодекс са на българите в чужбина, а не мои“, заяви в Русе националният омбудсман Мая Манолова. Тя е в дунавския град за поредната си изнесена приемна за граждани.

Сънародниците ни зад граница са изложили аргументи за приемането на предложенията пред представители на всички парламентарни партии и те са се съгласили с тяхната основателност, добави тя.

Според Манолова, нейната роля е била да направи по-лека работата на народните представители, като облече в законодателна форма тези предложения и въз основа на правомощията, които има по закон и по правилник, да ги представи на председателя на парламента Цецка Цачева.

Вчера обаче правната комисия в Народното събрание отхвърли тези предложения. По този повод Манолова коментира, че се надява в Пленарната зала депутатите да прояват повече отговорност и чуваемост към исканията на българите зад граница.

Според националния омбудсман това не е просто орязване на изборни права, а знак, който народните представители дават към сънародниците ни в чужбина и вместо да ги приобщават, ги отблъскват и ги демотивират да се върнат в България.

Според нея, ако искаме да държим сънародниците си в национална орбита и да ги приобщаваме към общественополитическия живот и към проблемите в България, е съвсем естествено да им се даде да упражнят изборните права, които имат в съответствие с българската Конституция.

Според нея е абсурдно в един и същ закон да се предвижда въвеждане на електронно гласуване след 2-3 години за всички български граждани, независимо, къде живеят, а за преходния период да се ограничава създаването на секции.

Относно изказване на председателя на Правната комисия в Парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ), че предложенията, които Мая Манолова е внесла в Народното събрание (НС), са негови и на неговите колеги, тя подчерта, че част от тях, които са на българите в чужбина, възпроизвеждат отменените от този парламент действащи текстове, така че не са нови. Били са действащо право по предния Изборен кодекс, който беше нейно дело.

Тези съществували текстове не са създали никакви проблеми при тяхната реализация, смята Манолова, а са дали възможност на българите в чужбина да направят секции там, където са им необходими и да гласуват в тях.

В резултат със 70% се е повишила избирателната активност на българите в Западна Европа и в Северна Америка. Според Мая Манолова, тези текстове не са показали никакви проблеми и е нормално хората да ги поискат.

Относно идеята за изборен район в чужбина на Данаил Кирилов и неговите колеги, Манолова заяви, че тя също не е нова, обсъждана е и е внасяна нееднократно, но би следвало той да е видял, че според неговото предложение се е предвиждал 4-мандатен изборен район, а според предложението на българите в чужбина – да се изчисляват мандатите на база активността на последните два избора, т.е., мандатите ще бъдат 6 или 7, ако се преценява ситуацията към днешна дата.

Мая Манолова подчерта още, че не оспорва на Данаил Кирилов правото на авторство, но е нормално един автор да подкрепи текста си, а не да гласува против него.

Тя заяви, че очаква повече аргументи, диалог и смислен дебат, в който да бъде чут и гласът на нашите сънародници зад граница. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама