Бундестагът призна арменския геноцид, Турция отзова посланика си в Берлин (обновена)

15:11, 02 юни 16 / Свят 25 217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Германският Бундестаг одобри резолюцията за обявяването на масовите убийства на арменци, извършени в Османската империя в периода 1915-1922 г., за геноцид.

Документът, носещ името „Възпоменание на геноцида над арменците и другите християнски малцинства в Османската империя преди 101 години”, е от пет страници и бе гласуван почти единодушно в полза на резолюцията. „Против“ се обяви един депутат, а още един се е въздържал.

В резолюцията се изтъква също, че Германия, която по онова време е съюзник на османците, носи някаква вина, защото не е сторила нищо да спре кланетата.

Турция категорично отхвърля терминът геноцид и твърди, че става дума за гражданска война, в която са загинали между 300 и 500 хиляди арменци и още толкова турци. Армения от своя страна настоява за признаването от страна на световната общност на арменския геноцид в Османската империя.

Арменският геноцид е признат в над 20 държави, в 42 щата на САЩ и в отделни провинции и щати на Австралия, Бразилия, Канада и Испания. България признава масово изтребление на арменците в Османската империя в периода 1915 – 1922 г., като замени думата "геноцид".

Миналата година масовото избиване на арменци от Османската империя бе признато за геноцид от Франция и предизвика острата реакция на Турция. Дипломатическите отношения между двете държави бяха поставени под въпрос.

В навечериетона гласуването на резолюцията представители на турските власти излязоха с остри предупреждения и коментари.Турският президент Реджеп Ердоган коментира казуса по телефона с Меркел, а премиерът Бинали Йълдъръм нарече резолюцията „нелепа” и добави, че одобряването й ще навреди на отношенията между двете страни.

Канцлерът Ангела Меркел не присъства на дебатите. Нейната Християндемократическата партия, техните коалиционни партньори - Социалдемократическата партия, както и Зелената партия, подкрепиха резолюцията. Вчера обаче канцлерът се срещна с представители на партията си и заяви, че подкрепя резолюцията.

Турция отзова посланика си в Берлин и определи признаването на арменския геноцид за "историческа грешка"

Турция определи решението на Бундестага за невалидно и отзова посланика си от Берлин.

„Турция ще даде необходимия отговор на Германия. Това решение е невалидно за Турция”, каза вицепремиерът на страната Нуман Куртулмуш след проведения в германския парламент вот.

Според него германската резолюция за арменския геноцид е „историческа грешка”.

Междувременно турският посланик в Берлин Хюсеин Авни Карслъоглу е отзован от Анкара за консултации заради решението.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието на Турция планира да представи в турския парламент декларация срещу вота в Бундестага.

Турският президент заяви, че признаването на резолюцията ще има сериозни последствия за отношенията между Турция и Германия. В Кения, където е на посещение държавният глава, заяви, че след връщането си в Турция ще бъде взето решение за „постъпките“, които страната му ще направи в отговор на решението на Германия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама