Разкриват 176 работни места по проект в област Шумен

15:21, 02 юни 16 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
176 работни места ще разкрият 47 фирми от област Шумен по проект “Обучения и заетост” по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси 2014-2020”.

Фирмите бяха класирани по определени критерии и бяха оповестени днес по време на заседание на Постоянната комисия по заетост в област Шумен.

Заседанието бе ръководено от заместник областният управител Селиме Кърджалиева.

47-те фирми, които ще участват в проекта от областта ще разпределят финансов ресурс от 1,8 млн. лв. За област Шумен по проекта са отпуснати 1 192 672 лв. и от тях остава резерв, който ще се използва за фирми, класирани в резервен списък. Тези фирми ще бъдат поканени да се включат в проекта, ако някоя от класираните не изпълни поетите ангажименти. Това разясни Пламен Начков директор на Регионалната служба по заетост в град Варна.

Начков обясни, че по проекта е имало голям интерес от страна на работодателите. 184 фирми са подали заявка за участие в проекта в област Шумен, като едно от тях е била от Ловеч. От тях 4 не са били одобрени.

Изискването към фирмите е да осигурят максимум 6 работни места, като 50% от тях са за хора от определени целеви групи – такива с основно и по-ниско образование, продължително безработни и лица над 54 години.

За 12-те месеца, в които фирмите ще получават средства по проект “Обучения и заетост” те са поели ангажимент за съфинансиране в размер на около 224 хил. лв.

Друг ангажимент, който са поели фирмите, е да осигурят допълнителна заетост, т.е. 125 души от лицата, заети по проекта ще останат на работа и след неговото приключване.

Тези ангажименти ще бъдат заложени в договорите, които ще се сключват с фирмите.

Етапът на договарянето ще стартира в края на следващата седмица, уточни Пламен Начков.

Финансовия ресурс, заложен по проекта “Обучения и заетост” за цяла България, е в размер на 30 млн. лв., които са разпределени по области, каза още Пламен Начков и допълни, че през есента ще стартира втори етап на проекта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама