Мая Манолова: Основен проблем на българите са монополите

16:08, 02 юни 16 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Основен проблем на българите са монополите, заяви днес в Русе националният омбудсман Мая Манолова, която е тук за поредната си изнесена приемна с граждани.

Тя потвърди изказването си с пример, че на паркинга на областната администрация в дунавския град я е посрещнал човек с конкретни предложения, какво да се направи срещу ВиК-дружествата, които начисляват такса „общо потребление“ и хората плащат огромни сметки или по два пъти една и съща сметка.

За приемната й в Русе има голям интерес, записали са се 52 човека, а други, които са я срещнали, са казали, че са искали да го направят, но не са могли. В тази връзка Манолова изтъкна, че е тук с целия си екип и всеки, който дойде, ще бъде приет, независимо, дали се е записал предварително.

В тази връзка тя спомена, че русенци са я търсили и в София и всеки, който иска да се срещне лично с нея, е достатъчно да напише жалба, като може да я изпрати по интернет или по пощата до администрацията на омбудсмана.

Според Манолова, най-много са оплакванията на гражданите от монополите; от дружествата, които предоставят обществени услуги; от здравеопазването; от социалната сфера; от частните съдебни изпълнители; колекторските фирми; дружествата за бързи кредити. По думите й, хората идват отчаяни, след като са обиколили всички други институции, но и с доверие, че омбудсманът ще им помогне.

В тази връзка тя заяви, че във вторик идната седмица ще представи и след това ще изпрати през председателя на парламента на депутатите и на Министерския съвет пакет от законодателни предложения за правила за арбитражните съдилища.

Има частни съдилища в България, които работят в интерес на монополите и се произнасят с неподлежащи на обжалване решения, с които се осъждат граждани, без изобщо да са разбрали за тези процедури, информира Мая Манолова.

По тази причина споровете между потребители и монополи трябва да бъдат изключени от обхвата на тези частни съдилища, защото това не е правосъдие, а произвол на гърба на гражданите, подчерта националния омбудсман.

Тя зяви, че с тази тема са свързани и дружествата за бързи кредити, които отново са придобили кураж и самочувствие да ограбват българските граждани с лихви, разноски, надбавки, в пъти над допустимите по закон.

Манолова посочи примери с жалби от своята практика, които са подавани, защото дълг от 3 700 лева е нараснал до 21 500, както и друг случай – от 700 лв. на 5 000 лева. В тази сфера също трябва да се предложат законодателни промени и работещи решения, смята тя. Следващи подобни теми са свързани с частните съдебни изпълнители, проблемите с банките, колекторските фирми.

Манолова коментира, че не е съгласна с някои юристи, според които омбудсманът няма правомощия, според нея те са големи и дават възможност да се решат проблемите на хората.

Относно избирането на омбудсмани на местно ниво, Мая Манолова изтъкна, че още след местните избори миналата година е започнала кампания общинските съвети да изберат свои обществени защитници, стимулирала е кметовете и е правела национална кампания това да се случи във всяка българска община, защото в момента броят на местните омбудсмани е само 15 при 265 общини.

Ако това не се промени до края на 2016 г., тя е готова заедно с председателя на Комисията в парламента за взаимодействие с граждански организации да изработят законодателни предложения, които да облекчат процедурата за избор на местен омбудсман, на когото да се дадат и повече възможности за вземане на независими решения.

Сегашният закон прави местния омбудсман зависим финансово, ресурсно и административно от кмета и от общинския съвет.

Манолова заяви още, че е подкрепила подписката на Слави Трифонов за иницииране на национален референдум и я е подписала при изнесената си приемна в Благоевград. Според националния омбудсман, след като над 600 000 български граждани искат народът да се произнесе по шестте въпроса, то това трябва да се случи.

Тя каза още, че като омбудсман уважава мнението на гржданите и смята, че референдумът е не просто начин да се чуе гласът на хората, а волята им трябва да стане закон и ако се налага, да бъдат направени промени в Конституцията в тази насока. Българските граждани са висшият суверен в Републиката и ако те искат промени в политическата система, то те трябва да се случат, смята Мая Манолова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама