Брюксел предупреди страните членки да не налагат натиск над Uber и Airbnb

16:09, 02 юни 16 / Свят 25 216 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейският съюз предупреди страните членки да не забраняват услуги като Uber за споделени путувания и Airbnb за споделени нощувки, съобщава The Verge. Препоръката ще влезе в документ с насоки за хармонизиране на законодателство към т.нар. „икономика на споделянето“.

Според Европейската комисия забраната на подобни услуги трябва да се налага само като „крайна мярка“, в случай че по-умерените ограничения са неефективни, пише в черновата на документа, с която разполагат „Ройтерс“ и „Файненшъл Таймс“.

Целта е създаването на рамка за централно регулиране на компании като Airbnb и Uber, които в момента са принудени да работят при различни условия в 28-те членки на ЕС.

Услугата за споделен транспорт Uber беше забранена частично във Франция, Германия и Белгия и изцяло у нас. За да се справи със ситуацията, Uber привлече в борда на съветниците си бившия зам.-председател на ЕК Нели Крус, наред с политици от Бразилия, Индия, Саудитска Арабия и др.

Airbnb също беше подложена на критики заради ефекта си върху цените на недвижимите имоти. Тази година, властите в Берлин заявиха, че гражданите, които отдават целия си апартамент под наем в приложението, могат да очакват глоба от 100 000 евро.

В черновата си ЕК обявява, че "в общия случай е трудно да се защити прилагането на подобни мерки", намеквайки, че националните и местните власти трябва да потърсят по-леки регулации - например, лимит на броя дни, в които собственикът може да отдава апартамента си под наем в сайта на услугата.

„Тоталните забрани за дейност са последна мярка, която трябва да се прилага само ако няма възможност за приемането на по-малко ограничаващи изисквания в интерес на обществото“, се казва още в текста.

Компаниите за споделени услуги вероятно ще приветстват новите насоки и по-отворения подход на европейските власти, макар в тях да има неща, които могат да бъдат оспорвани.

ЕК твърди, че операторите трябва да се смятат за служители, ако не могат да определят сами цените, на които работят, или са задължени да приемат клиенти. Това вероятно ще предизвика недоволството на Uber, която отдавна спори, че шофьорите ѝ са независими изпълнители, като по този начин бяга от отговорността да им изплаща застраховки и други придобивки.

Компаниите, които оперират в споделената икономика, могат да участват в няколко сектoра, като по този начин попадат под регулаторната тежест на всички. Европейската комисия смята, че административната рамка за тях трябва да бъде облекчена значително.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама