Почетоха Ботев и загиналите за свободата на България в Търговище

16:18, 02 юни 16 / Култура 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният управител Светлин Бонев и служители на Областна администрация взеха участие в общоградското поклонението повод 2 юни – Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. Церемонията в областния град започна с литературна композиция, представена от ученици от I ОУ "Христо Ботев".

Пред паметника на Никола Симов – Куруто бяха поднесени венци и цветя на признателност от името на кмета д-р Дарин Димитров, народния представител Венка Стоянова, областния управител, Общинския съвет, партии, училища и патриотични организации. Точно в 12 часа прозвучаха сирените за 2 юни.

Днес бе открита и обновената къща-музей на Ботевия знаменосец Никола Симов - Куруто . Проявата бе организирана и по повод 140 години от сражението на Милин камък, с последвалата гибел на Знаменосеца.

Къщата е ремонтирана от Общината за сумата от 8 500 лв. Намира се в стария възрожденски квартал на Търговище и отново е отворена за посетители. Открита е през 1976 г. по повод 100-годишната от Априлското въстание. Представлява възстановка на родната къща на Знаменосеца. Животът и делото на революционера са проследени чрез документална и битова музейна експозиция. Многобройните гости днес имаха възможност да чуят и разказа за съдбата на нашия съгражданин от специалистите на Регионалния исторически музей. Представени бяха също авторски ученически творения, отличени от литературен конкурс, посветен на 140-та годишнина от гибелта на Знаменосеца.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама