В Шумен гостува фотографската изложба „Националните паркове на САЩ”

16:35, 02 юни 16 / Култура 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До 28 юни в Изложбена зала на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен гостува фотографската изложба „Националните паркове на САЩ”, подготвена от Посолството на САЩ в България по повод 100-годишнината от създаването на американската Служба за националните паркове.

В 26 фотопана изложбата представя някои от най-известните национални природни паркове на САЩ, включително първия от тях – Йелоустоун. Обособен през 1872 г. върху площ от 2 милиона акра, той е и най-големият в САЩ, а също и първата в света защитена природна територия.

През годините много природни забележителности и исторически места в САЩ получават статут на защитена територия и днес системата на националните паркове на страната включва 398 парка, обхващащи 3.6% от площта на страната или повече от 34 милиона хектара, запазени непокътнати за идните поколения.

Изложбата е съпътствана и от документална част, която представя американския пътешественик, писател и основоположник на природозащитното движение в САЩ Джон Мюър, както и основните  моменти от историята на създаването на националната паркова система на страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама