Близо 90 филма ще видят киноманите на „Любовта е лудост“

16:35, 02 юни 16 / Култура 25 501 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 90 продукции ще бъдат показани в рамките на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“. Това обяви художественият директор на форума - проф. Александър Грозев, на пресконференция днес. Филмовата фиеста ще се проведе в дните от 26 август до 3 септември във Фестивалния и конгресен център и зала „Пленарна“ на Община Варна.

Със специална награда за принос в българското кино ще бъде удостоена голямата българска актриса Доротея Тончева, каза още Александър Грозев.

За първи път в програмата на „Любовта е лудост“ са включени два документални филма. Единият е посветен на актрисата Гинка Станчева, а другият - на режисьора Иван Андонов. В специална панорама пък варненци и гостите на града ще могат да видят ленти на Христо Христов. С нея ще бъде отбелязана 90-годишнина от рождението на режисьора.

Участници в предишни издания на фестивала проявяват интерес да дойдат отново, разкри също Александър Грозев. Организаторите са получили предложение от Полша за участие на продукцията „Писма до Дядо Коледа 2“. Преди три години филмът „Писма до Дядо Коледа“ получи награда от „Любовта е лудост“.

Началото на феста ще бъде сложено с новата българска лента „Летовници“, в която участват актьори като Анета Сотирова, Станимир Гъмов и Георги Мамалев. За финала организаторите са приготвили „Труман“. В официалната програма ще е и испанския филм „Булката“ на режисьорката Даниела Ортис, който е по Лорка.

За първи път тази година ще участват ленти от Чили - „Третият бряг на реката“ и „Сега или никога“. От Казахстан пък се очаква лентата „Утрото ни принадлежи“, в който участва Питър О'Тул. Така зрителите ще имат възможност да видят екшън по стандартите на холивудското кино. Ще бъдат показани още филми-юбиляри, проекти на Анджей Вайда и продукции по произведения на Шекспир.

Засега трима от поканените за жури са потвърдили пристигането си във Варна. Това са Мигел Барош, сценарист на „Никой не иска нощта“ - копродукция на Испания, Франция и България, италианският кинокритик и журналист Микеланджело Месина, арменският режисьор Харутюн Хачатрян, директор на филмов фестивал в Ереван.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама