Община Русе ще актуализира Програмата за намаляване на нивата на замърсителите в атмосферния въздух

17:01, 02 юни 16 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общински съвет - Русе ще разгледа и гласува Актуализация на Програма за намаляване на нивата на замърсителите и достигане на установените норми за съдържанието им в атмосферния въздух на територията на Община Русе за периода 2015-2020 година. Това става ясно от докладна записка, постъпила в местния парламент от името на кметската администрация. 

При актуализирането на програмата е направена оценка на приноса на всеки един от отделните източници на емисии към нивата на замърсяване с ФПЧ10 (промишленост, транспорт, битов сектор), се казва в предложението. 

Анализът на данните от метеорологичните станции, както и дисперсионните модели, показват че основна причина за системни превишения на установените норми на концентрацията на фини прахови частици в атмосферния въздух на Русе е битовото отопление с твърди горива. Симулациите чрез използвания дисперсионен модел са показали, че трайно снижаване на приземните концентрации на ФПЧ10 на територията на Русе и достигане на установените норми може да се достигне само чрез двукратно намаляване на количествата твърди горива, използвани от домакинствата.

При планиране на мерки за намаляване на транспортното замърсяване трябва да се има предвид, че основният източник за замърсяване с ФПЧ10 е процеса на суспендиране на прах от пътните платна. В тази светлина, всички мерки следва да са насочени към ликвидиране и ограничаване на източниците за образуване на пътен нанос.

Промишлеността на Русе има най-малък дял за наднормените концентрации на ФПЧ10. Големите промишлени източници са силно ограничени от действащите им комплексни разрешителни. В тази светлина, ефективният контрол за спазването им е достатъчна гаранция за поддържане на минимални нива на емисии, се казва още в анализа. 

При направените изводи става ясно, че краткосрочни мерки за намаляване на замърсяването с ФПЧ10 от битово отопление ще имат ограничен ефект върху качеството на атмосферния въздух, но при комбиниране с ограничаването на замърсяването от транспорта могат да доведат до понижаване на средногодишните стойности. 

Пълният текст на документа, включващ подробни анализи и последващи мерки, е достъпен в прикачения документ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама