Ивелина Василева: ОП "Околна среда" е осигурила инвестиции за над 60 млн. лв. в област Русе

17:54, 02 юни 16 / Политика 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
14 проекта с инвестиции за над 60 млн. лв. са реализирани по Оперативна програма "Околна среда" в област Русе за програмния период 2007 - 2013.

Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която преряза лентата на новооткритата пречиствателна станция в Бяла заедно с министър-председателя Бойко Борисов, депутата Пламен Нунев и кмета на местната община Димитър Славов.

Министър Василева уточни, че през предходния програмен период има изградени 50 нови пречиствателни станции в страната.

Тя добави, че новата Оперативна програма "Околна среда" осигурява финансиране за изграждане на още съоръжения във ВиК-сектора. Това са канализационни и водоснабдителни мрежи, както и съоръжения за пречистване на отпадъчни води. 2.3 млрд. са средствата по тази оперативна програма за сектор "Води", уточни още Василева.

"Вече има обявени процедури, Общините кандидатстват. Много скоро ще подпишем договори от т. нар. "ранни проекти". 17 Общини ще могат да изпълняват ранни проекти. Това са фазираните проекти от миналия програмен период, плюс 4 големи проекта за Асеновград, Пловдив, Добрич и Плевен, както и още 5 проекта на стойност 116 млн. лв. Тези проекти могат да стартират до края на годината", каза още министърът на околната среда и водите.

Няма яснота дали сред тези проекти попада дългоочакваното изграждане на канализация в русенските квартали "Средна кула" и "Долапите". Припомняме, че през 2014 г. реализацията му бе спряна, въпреки че вече имаше и избран изпълнител, тъй като за него не достигнаха средства. Това бе последвано от множество протести на живущи в района, които дори на няколко пъти блокираха главния път от Русе за Бяла, Плевен, Велико Търново и София. Протестите затихнаха през март 2014 г.

Кметът на Русе Пламен Стоилов изрази надежда в края на 2014 г. да се намерят варианти за реализацията на проекта през 2015 г., но това не се случи. Все пак през миналата година той гарантира, че предстои включването му в по-мащабен план за изграждане на канализация още в Мартен, Николово и Тетово, но реални строителни дейности по него могат се очакват едва през 2017 г.

Справка на сайта на МОСВ сочи, че за т. нар. "ранни проекти" е отправена покана и към осем общини, които започнаха проектите си по ОПОС 2007-2013 г. и сега ще могат да ги довършат с пари от новия програмен период. Това са Банско, Варна (Златни пясъци), Видин, Враца, Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол.

Инвестиции по новата оперативна програма все пак ще има и по нов принцип, който предполага планиране на регионално ниво, уточни още министър Василева днес.

В тази връзка тя добави, че вече се извършват прединвестиционни проучвания от МРРБ, което възлага дейностите на базата на резултата от тези проучвания, като акцентът на новата оперативна програма ще е върху големите населени места, над 10 000 еквивалент жители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама