Ромски лидер от Русе търси сътрудничество с 11 български и международни институции

18:34, 02 юни 16 / Политика 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представителят на Международния ромски съюз (IRU) за България Тодор Николов от Русе ще си сътрудничи с над 10 български и международни институции, съобщи самият той за Topnovini.bg.

Това е част от работата му по утвърждаване на неправителствената организация, чиято основна цел е защита на интересите на ромите в световен мащаб и представителство на цялостната политика на ромските общности по света, като в същото време си сътрудничи с властите за решаване на социалните, икономически и етнически проблеми.

Днес русенецът се е срещнал и с националния омбудсман Мая Манолова, която имаше изнесена приемна в града.

"Трябва да работим в посока повишаване на образованието, грамотността, здравно-сексуалната култура и трудовите умения на ромската общност, с цел успешна интеграция и излизане от социалната изолация", е бил основният призив на Николов към националния омбудсман.

Той е разяснил, че предстои да утвърди структури на международната организация във всички областни центрове на България, като ще разчита на образовани роми и медиатори, които да помагат в разрешаването на проблеми по места. Николов добави, че вече е изпратил подобни писма, като първа крачка за съвместна работа с още 10 институции, сред които е и Европейския парламент.

"Госпожа Манолова и нейният екип ме увериха, че можем да си сътрудничим в тази посока", коментира Николов.

Факт е и първият конкретен случай, за който екипа на националния омбудсман е обещал съдействие. Млад мъж с увреждания от ромски произход от Русе е потърсил помощ за преразглеждане на пенсията, която получава в момента.

"Проблемите ми започнаха още от 12-годишен и няма как да имам трудов стаж. Придвижвам се все по-трудно, а тези 150 лв., които получавам са крайно недостатъчни. Разчитам на помощ от роднини и приятели", сподели Тодор Тодоров, който добави, че е получил уверението на екипа на Мая Манолова да обърне внимание на неговия случай.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама