Илияна Йотова: Пътят Смолян-Пловдив се нуждае от тотален ремонт

18:44, 02 юни 16 / Политика 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Свлачища и ремонти на всяка крачка забавиха пристигането на делегация на Европейския парламент (ЕП) по пътя Смолян – Пловдив, която пристигна в Града под тепетата за конференция под надслов "Предимства и недостатъци на политиката по сближаване в България".

"Това е много трудно трасе, особено след последните дъждове, но с кърпежи няма да се подобри цялостната ситуация. Необходим е проект за възобновяване пътя, защото той е единственото, което свързва тази част на България с останалата", заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Илияна Йотова

Благодарение на кордон осигурен от Областната управа делегатите успяха да изминат разстоянието от 80 км за 2 часа и половина и Йотова подчерта своите опасения за имиджа на България, който се създава пред туристите.

Целево делегацията е била заведена в родопския регион, за да бъде илюстриран докладът и искането на Йотова за специална програма от Европейската комисия за следващия финансов период и 5 % целево финансиране от Оперативната програма за регионално развитие специално за планинските региони.

"Ако не бъдат създадени преференции за тези региони и не се използват с привилегии от самите държави, нищо няма да бъде свършено. Страната ни е на първо място в Европа по закриване на села и сме почти прецедент в това отношение, а Смолянска област е първенец по обезлюдяване в България", подчерта Йотова.

Очаква се на конференцията да бъдат представени идеи, които са насочени към това как да се подобри системата на усвояване на европейски средства, тъй като в ЕП се работи по процедура за опростяване.

Ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП изрази и своите опасения по отношение на това - политиката за сближаване да не бъде заменена от подобни философии за планиране и инвестиции, какъвто е планът Юнкер.

"Политиката на сближаване е донорска политика, докато при другия проект има заложени инвестиции, но там преди всичко се очаква бърза възвръщаемост и печалби. Естествено по-апетитни ще бъдат големите и богати проекти, докато отново периферията на Европа и периферията в самите страни ще остане буквално на улицата", категорична бе Йотова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама