Изнасят картините от Лувъра заради наводнението, музеят остава затворен в петък

18:58, 02 юни 16 / Свят 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световноизвестният музей „Лувър“ в Париж ще остане затворен за посетители до петък, съобщава „Фигаро“, цитирайки служители на музея. Мерките се предприемат, за да може безценните творби на изкуството да бъдат изнесени, в случай, че нивото на река Сена се повиши още. „Музеят ще остане затворен за посетители утре като предпазна мярка. Няма опасност за туристите или персонала, но това ще ни позволи спокойно да преместим някои колекции, ако това се наложи", гласи текстът. "Причината е творбите трябва да бъдат преместени на по-високи етажи, за да не пострада от наводненията,“ уточняват още от музея. Лувърът е най-посещаваният музей в света с над 9 милиона посетители на година.

От началото на седмицата над странате се изливат проливни дъждове, а правителството издаде предупредителен оранжев код за централната част на Париж, тъй-като нивото на преминаващата пред града река Сена стигна 5 метра.

Близо 22 000 домакинства в департаментите Лоаре и Ил дьо Франс остават без електричество днес заради проливните дъждове, съобщи АФП. Петима души загинаха вчера в Южна Германия и един в централната част на Франция - два региона, пострадали през последните дни от тежки наводнения, които засегнаха и Северна Австрия. Полицията във френския департамент Сен-е-Марн откри удавена 86-годишна жена.

Над 500 пожарникари и жандармеристи бяха мобилизирани да евакуират и подслонят на безопасно място хората, живеещи близо до водоеми в този департамент. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама