Община Търговище бе домакин на информационна среща с министър Ивелина Василева

19:10, 02 юни 16 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров откри информационна среща с участието на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Това съобщиха от пресцентъра на кметството

Община Търговище бе домакин на събитието, което се проведе днес с представители на всички общини от североизточния район.

 Срещата поставя началото на инфотур, на който министър Василева представя пред кметове от цялата страна възможностите да кандидатстват за екологични проекти по Оперативна програма „Околна среда“,  Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и Националния доверителен екофонд.

Общините ще могат да разчитат на 1.350 млрд. лв. за екологични проекти през 2016 г. по финансовите инструменти, които МОСВ управлява. Това оповести в Търговище министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

„Това е мащабен ресурс, който изисква добра подготовка и мобилизация на администрацията, както и добро партньорство“, подчерта Василева.

Средствата ще могат да бъдат използвани за изграждане на устойчива водна инфраструктура, ефективно управление на отпадъците като ресурс, подобряване качеството на атмосферния въздух, превенция от наводнения и свлачища.

Инвестициите в Североизточния район за планиране са 415 млн. лв., реализирани чрез 62 проекта, финансирани от инструментите на Министерството на околната среда и водите.  По Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“, в област Търговище, са изпълнени 6 проекта и са инвестирани 16.8 млн. лв. Изградена е и 57 километра ВиК мрежа.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама