Орешарски усетил разрива между БСП и ДПС след евроизборите

19:15, 02 юни 16 / Политика 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Някои от аргументите за края коалицията БСП – ДПС, които в последно време бяха оповестени от Сергей Станишев и Лютви Местан, не ми бяха известни. За мен противоречията във взаимоотношенията на двете партии се появиха след европейските избори и в следващия месец се развиха до невъзможност правителството да продължи мандата си. Това заяви бившият премиер Пламен Орешарски в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Той заяви, че не е усещал спора за сектор „Сигурност“, по който наскоро Сергей Станишев и Лютви Местан се впуснаха в задочни обяснения.  

„Омекна и парламентарната подкрепа, на която до този момент се радвах. Така че прекратяването на мандата беше съвсем логично, а всичко, което те казаха, никога не съм проявявал интерес към чисто политическия аспект на взаимоотношенията. Такава беше и уговорката ни – парламентарната подкрепа е техен ангажимент, мой ангажимент е да ръководя изпълнителната власт. И да е имало някакви уговорки, те са били далеч преди да ме поканят за премиер. Когато отговарях на поканата, поставих съвсем други условия, свързани с работата на изпълнителната власт, а не с политическите взаимоотношения на двете партии“, каза още Орешарски.

Помолен да коментира доклада на БАН, според който има опасност дългът на България да стане неконтролируем, Орешарски каза, че се намираме „в началото на дългова спирала. По думите му, ако в следващите няколко години не се спре нарастването на дълга или не се ускори икономическият растеж, а най-добре и двете, ще се придвижим по-напред в дълговата спирала. Държава с големи дългове, зависима от своите кредитори, губи голяма част от своя суверенитет, посочи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама