Натискът по границите ни намаля след споразумението между ЕС и Турция, отчете Митов

21:04, 02 юни 16 / Политика 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Натискът по границите ни е намалял след влизането в сила на споразумението за реадмисия между Европейския съюз (ЕС) и Турция. Това заяви външният министър Даниел Митов след срещата си с вицепремиера и министър на външните работи на Словения Карл Ерявец, който е на посещение в София.

Мрежите за нелегален трафик на хора продължават да се опитват да пробиват европейски граници, но добрата организация на нашите граници дава резултати, посочи Митов. Той припомни, че България първа в ЕС е подписала протокол за изпълнение на споразуемнието за обратно приемане на пребиваващите без разрешение лица.

Относно отношенията между България и Словения Митов отбеляза, че те са на отлично ниво и между двете страни няма открити или спорни въпроси. Политическият диалог е активизиран и има добро сътрудничество по регионалните въпроси, допълни той.

По думите на словенския външен министър Карл Ерявец, ако двустранният търговски обмен се удвои до 500 млн. евро, ще започне процедурата за откриване на посолство на Словения в София. Според него това ще улесни контактите с българските институции и икономика.

Митов е предложил за допълнително стимулиране на икономическите отношения между двете държави да бъде възобновена работата на междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество, както и да бъде подновена дейността на Българо-словенската търговско-промишлена камара, учредена през 2008 г. в София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама