Имитиращите продукти да не се наричат млечни, иска земеделското министерство

21:49, 02 юни 16 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на земеделието и храните (МЗХ) иска да се забрани използването на думата „млечен“ или нейни производни в наименованието на имитиращите продукти, съобщиха от ведомството.

Имитиращите продукти ще се предлагат на пазара единствено и само в опаковки. Надписът „Имитиращ продукт“ върху етикета трябва да бъде с големина на буквите поне 75% от този, с който е изписано наименованието на продукта.

С тези изменения в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти от министерството целят да се подкрепи млечния сектор в условията на криза и да се повишат възможностите за информиран избор на потребителите.

Статистиката сочи, че с 3% е по-ниска средната изкупна цена на млякото в България през месец март 2016 г. спрямо месец февруари и с 11% по-ниска спрямо месец март 2015 г.

Промените в наредбата са качени за обществено обсъждане на сайта на ведомството. От земеделското министерство ще обсъждат вариантите за финасова подкрепа към сектор „Мляко“ най-вероятно през месец септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама