4 на сто от руснаците определят България като приятел

00:15, 03 юни 16 / Любопитно 25 612 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Само 4% от руснаците смятат България за приятелска страна, показва проучване на московския социологически институт „Левада център”, цитиран от ТАСС. Анкетираните е трябвало да посочат пет страни, които за тях са „най-близки приятели и съюзници на Русия“.

През 2014 г. близо 10% от руснаците са определяли страната ни като един от най-близките съюзници на Москва. Това показва значителен спад в отношението на жителите на Русия спрямо България.

Страната ни си поделя 4-те процента подкрепа с Гърция и Виетнам. Но пък България и Гърция са най-харесваните страни от Европейския съюз. Япония и Бразилия са получили по 5%, а Сърбия е с 2% по-обичана от родината ни. Назад в проучването са Северна Корея, Италия и Монголия с по 3%.

Най-приятелските страни за руснаците са Беларус – 50%, Казахстан – 39% и Китай – 34%. Най-враждебно пък е настроението срещу САЩ – 72%, Украйна – 48% и Турция – 29%.

Данните показват, че 56% от анкетираните съжаляват за разпадането на Съветския съюз, а 28% го подкрепят. Само 24% от руснаците са „за“ членството на Русия в Европейския съюз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама