С призови награди от етнофестивала в Минерални бани се завърнаха танцьори и певица от област Разград

07:06, 03 юни 16 / Култура 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С призови награди от международния детски етнофестивал „Децата на балканите – с духовност в Европа”, който се проведе в Минерални бани се завърнаха три танцови формации и млада певица от област Разград.

Етнофестивалът се организира за 16-а поредна година в курортното селище край Хасково от КНСБ, от благотворителния фонд "Проф. д-р Желязко Христов" и от община Минерални бани. Той е посветен на Деня на детето - 1 юни.

В продължение на два дни повече от 2000 деца от страната и чужбина участваха в истински празник на изкуството, музиката, танците и духовността.

Първа на сцената с „Излел е Дельо хайдутин“ на 31 юни се представи миналогодишната победителка при индивидуалните изпълнители Борислава Цекова от Исперих. С това свое великолепно изпълнение тя отново грабна първата награда във втора възрастова група при индивидуалните певци.

Средношколската танцова формация „Лудогорска младост“ при Капанския ансамбъл в Разград е победител в трета възрастова група в категория „Танцови колективи”. „В оспорвана конкуренция от страната и чужбина, „Лудогорска младост” за пореден път доказа, че когато обичаш и правиш нещата, които те вълнуват със сърце и желание успехите не закъсняват”, споделиха ръководителите на формацията Цветелина и Светослав Митеви. Формацията е получила покани за участия в други международни фестивали, като най-официалната е била за Италия с преференционално участие на „Лудогорска младост”, като те ще бъдат обсъдени с ръководството на Капанския ансамбъл. Ръководителите на състава се чувстват горди и изказват своята благодарност към танцьорите от състава.

Втора награда при фолклорните танци на етнооснова е връчена на танцова група "Етнопалитра" към Общински детски комплекс - Лозница, а Детска танцова формация „Хорце“ към Центъра за работа с деца в Разград грабна специалната награда в раздел „Пресъздаване на народен обичай“.

Медиен партньор на събитието е БНТ, която следващата неделя - 12 юни - ще излъчи гала-концерта с победителите, а седмица по-късно и филм с интервюта, дадени от победителите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама