Новият интермодален терминал във Варна ще струва 432,05 млн. евро

08:14, 03 юни 16 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проектът за строителство на нов интермодален терминал във Варна ще струва 432,05 млн. евро. Това става ясно от информацията, публикувана в Европейския портал за инвестиционни проекти от Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Проектът е наречен Varna Connect  и очаква вниманието на инвеститори от цял свят.

Терминалът трябва да разполага с 5 корабни места с дълбочина 12,5 метра и да осигури качествено нови логистични възможности за претоварване и комбиниране между  трите вида транспорт - морски, железопътен и автомобилен.  Предвидено е строителството да започне на 1 април 2019 г., а собствеността върху активите на терминала ще може да бъде и смесена.

Конкурс за избор на изпълнител, който да изготви работен проект за новия интермодален терминал, беше обявен на 30 април 2014 г. Прогнозната стойност бе 12 млн. лв. без ДДС, а максималният срок за изпълнението - 9 месеца. За участие в конкурса документи подадоха седем обединения от фирми, припомня „Дневник“.

В средата на май 2014 г. тогавашният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в правителството на Пламен Орешарски Данаил Папазов заяви, че е напълно реалистично интермодалният терминал във Варна да бъде изграден в рамките на три години след издаването на строителните разрешения.  В първите дни на септември 2014 г. обаче служебният министър на транспорта Николина Ангелкова съобщи, че проектът ще бъде спрян, а причината за това бе, че до 15 септември обществената поръчка няма да е приключила и няма да може да бъде избран изпълнител.

Проектът предвижда да бъде изградена кейова стена с дължина над 1 км, на която да могат едновременно да бъдат обработвани до 6 плавателни съда. Корабните места на новото варненско пристанище трябва да са специализирани за обработка на контейнери и товарене на зърно. Трябва да бъдат изградени и допълнителни пристанищни мощности за обслужването на типични за региона товари.

В условията на обявения през април м.г. международен конкурс за избор на проектант е включено и изискването за изработване на два идейни проекта за изграждането на зона за спорт, туризъм и развлечения на мястото на сегашното пристанище Варна–изток.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама