Опасност от повишаване на речните нива в Пловдивска област

08:46, 03 юни 16 25 230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В резултат на валежи, днес и утре се очакват краткотрайни повишения на водните нива в Пловдивска област, съобщават от министерството на околната среда и водите. По-съществени могат да бъдат във водосборите на реките Тунджа – горно течение над яз. Жребчево, Марица – горно и долно течение на основната река и по родопските и старопланински притоци, Арда – горно и средно течение. Водните нива в долното течение на р. Тунджа ще се задържат високи.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира, че водното ниво на река Тунджа при Ямбол е над жълтия праг за предупреждение и се очаква се да се задържи над него през следващите дни.

Нивото на реката при град Елхово плавно се понижава и се очаква да спадне под оранжевия праг за тревога в ранните часове утре. През следващите дни нивото ще остане над жълтия праг за предупреждение.

Водното количество на реките Бяла и Черна в Смолян ще се увеличава и в следобедните часове днес и  на 6 юни ще достигне и ще премине жълтия праг на внимание. Очакват се и увеличаване на водите на реката при гр. Неделино.

Количествата  на валежите - между 5 и 15 л/кв.м, на отделни места, главно в източната половина на страната - около и над 20 л/кв.м. Ще има и градушки. В събота и в неделя интензивни краткотрайни валежи ще има на повече места в страната. Количествата на валежите за денонощие - между 5 и 15 л/кв.м, на отделни места над 20 - 25 л/кв.м.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама