Джамбазки: Германия търси баланс в отношенията си с Турция, за това призна геноцида

09:34, 03 юни 16 / Политика 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Геноцидът над арменците през 1915 г. от Турция е факт, Германия го призна вчера, за да върне баланса в отношенията с Турция. Това каза в ефира на БТВ евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. „Напоследък се остава впечатлението, че германския канцлер Ангела Меркел е твърде мека с Турция“, уточни той.

Вчера германският Бундестаг прие вчера почти единодушно резолюция, с която обявява за геноцид избиването на арменци в Турция през 1915 г. Решението очаквано обтегна отношенията между Германия и Турция. Анкара отзова посланика си в Берлин.

Според Ангел Джамбазки Турция никога не е имала намерение да спазва споразумението за ограничаване на бежанския поток към Европа. Той обяви, че тези дни ще стане ясно нещо скандално около споразумението – "фактът, че то е едно много скъпо прессъобщение, защото на Турция ще бъдат преведени милиарди". "Турция просто иска да изнудва европейските лидери", смята Джамбазки.

Темата коментираха и композитора с арменски произход Хайгашот Айгасян и бившият образователен министър Тодор Танев. Според Айгасян решението на Германия идва сега, защото сега му е дошло времето. И той смята, че то цели да сложи рамка в отношенията между Турция и Германия. „Турция трябва да погледне историята лице в лице“, смята композиторът.

Бившият просветен министър проф. Тодор Танев е на мнение, че Анкара много добре използва кризата с бежанския поток.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама