Пътеката на саблеклюна привлича посетители в Атанасовското езеро

10:00, 03 юни 16 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Готова е Пътеката на саблеклюна, която е разположена в района около Укритието за наблюдение на птици в Атанасовското езеро в Бургас, съобщиха от Българска фондация Биоразнообразие. Тя разказва историята на саблеклюна Атанас и по увлекателен начин представя най-важните особености на тази красива и елегантна птица и нейните роднини. Какъв е гардеробът, клюнът и краката, с какво се хранят и как живеят саблеклюните може да се научи от атрактивните табели, разположени по протежение на Пътеката. „Пейки“ от пънчета осигуряват възможност за почивка на посетителите, а класната стая от 25 пънчета, предоставя чудесна възможност за обучение на открито и за забавление на малчуганите.

Пътеката е кратка и много приятна за разходка. Следващата седмица на бетоновия постамент в района на Пътеката ще се плете ново „гнездо“ – наблюдателница за птици от леска и ракита, тъй като изработеното миналата година от майстора от гр. Българово Станко Киров бе толкова фино и красиво, че беше включено като част от експозицията на Флора 2016 като „Яйцето“ и представи информация за Пътеката на саблеклюна. Предстои „Яйцето“ да бъде монтирано в Парк Езеро, за да се опази по-дълго.

Най-големите опасения за Пътеката са свързани с проявите на вандализъм, които се случват все по-често и в самия център на града, затова от екипа на проект „Солта на живота“, които изградиха, Пътеката призовават всички, които посещават района, да пазят изградената инфраструктура и да сигнализират в случай на наблюдавани нарушения.

В последния за малките ученици учебен ден, няколко класа посетиха Пътеката на саблеклюна – третокласници от ОУ „Антон Страшимиров“, които събраха миди от плажа в кв. Сарафово и защитена местност „Пода“, за да се настеле Пътеката. Второкласници от ОУ „Васил Априлов“ също избраха района на Атанасовското езеро за завършването на учебната година.

През цялото лято екипът на проект „Солта на живота“, LIFE+ ще организира богата програма с ателиета и занимания по Пътеката на саблеклюна, в които могат да се включат организирани групи и индивидуални посетители.

„Започваме на 4 юни (събота), когато ще се включим в кампанията "Да изчистим България заедно!" и да направим защитените територии около Бургас по-чисти, по-уютни и по-гостоприемни за бургазлии и гости на града. Едно от избраните от Община Бургас места е именно района около Укритието и Пътеката на саблеклюна, където се събират много отпадъци. Всички желаещи могат да се включат в почистването, осигурени са безплатни чували и ръкавици и своевременно изнасяне на отпадъците“ – сподели Дияна Костовска, ръководител на проекта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама