В новия програмен период фондовете се усвояват бавно, според Кристалина Георгиева

10:04, 03 юни 16 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В новия програмен период фондовете се усвояват бавно – за някой нови приоритети не ни стигат пари, а по стари приоритети не ни стигат сметки да плащаме. Ако не се позасилим догодина ще се наложи да поискаме 10 млрд. евро по-малко, отколкото планирахме в началото на периода. Едно левче не трябва да връщаме през новия фондов период от 32-та млрд. евро. Това заяви еврокомисарят и зам.-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева по време на десетата национална диксусия „Планът „Юнкер“ - нови възможности за инвестиции в България“, предаде репортер на София Topnovini.bg. Еврокомисарят посъветва българите да кандидатстват за финансиране по европроекти.

"Най-сетне може да говорим за икономически растеж, който е в рамките на 3%, но трябва да сме в рамките на 5-6%, за да скъсяваме дистанцията между България и страните в Европа. Европа трябва да върви към отговор на въпроса как може да имаме съюз, който да позволява на тези, които искат и могат да се интегрират. Процесите на развитие ще продължават и в България трябва да имаме едно наум, какво ще се случва", каза Георгиева. 

По нейните думи планът „Юнкер“ е много важен и трябва да продължим с него. Тя отбеляза, че това, което България е направила през първата година, е много добро, като с около 13 млрд. евро от гаранцията, която е създадена, има инвестиции в Европа.

Това, което върви добре, е използването на плана „Юнкер“ към малки и средни предприятия – 185 споразумения са подписани, което означава достъп до около 140 хил. компании в Европа. Ще добавим още 500 млн. евро да гарантираме повече потенциал, заяви Георгиева.

Тя отбеляза напредък и в енергийната ефективност и здравеопазването, но отчете, че няма проекти в Европа, които да насочват към кадри, а това е най-болезненият проблем за бизнеса. България е на 2-ро място между несъответствие между търсене и предлагане на труда, отбеляза Георгиева и допълни, че на първо място е Белгия.

Според еврокомисаря може да използваме инвестиционния портал на плана „Юнкер“, за да търсим контакти. По нейните думи чрез планът „Юнкер“ трябва да се учим как да търсим инвестиране от частния сектор, а не да ползваме бюджета.

„Ако сте си чупили крака и имате патерица и решите, че е по-добре да ходите на куц крак, вместо да я ползвате, ползвайте я и вървете колкото се може по-бързо напред“, посъветва Георгиева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама