Главният секретар на МВР за ситуацията в полицията в Добрич: Постовете не са ни бащиния

10:31, 03 юни 16 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов пред Topnovini.bg минути, преди да представи новия директор на Областната дирекция на МВР – Добрич.

Г-н главен секретар, какво очаквате да се случи оттук нататък в Областната дирекция на МВР в Добрич предвид създадената ситуация – напрежение, сигнали, проверки на Инспектората на МВР, което доведе до промени в ръководството? Считам, че има в Добрич една специфика на лични взаимоотношения, които внасят сянка върху репутацията на всички работещи тук служители. Не считам обаче, че изнесените сигнали отговарят на действителността. Въпреки че са недействителни, обезпокоителното е, че ги има, че има такъв тежък, дълбок личностен конфликт между хората, които трябва да направят организацията, така че да подобрят сигурността в региона и обществото да се чувства по-добре. Сега ще поговоря с колегите. Хубаво е и те да извадят поуки, въпреки че нямат вина за този конфликт. Хубаво е всички да разберат, че това е работа, това е служба в услугите на обществото. Тези постове не са ни бащиния. И да разберат, че в такива личностни конфликти и войни няма големи победители, а има големи губещи.  

Приключиха ли проверките на Инспектората на МВР по сигналите срещу досегашния директор Веселин Колев и заместника му Костадин Харитов? Да приключиха проверките. Всички са неоснователни. Като цяло, в Добрич съставът, с който разполагаме, е от компетентните, от добрите служители, които имаме. С относително висока антикорупционна устойчивост. Те обаче не са най-натоварените. Може би, тук се крие разковничето на проблема. Какво се случва  с досегашното ръководство? Директорът на Областната дирекция Веселин Колев упражни правото си за прекратяване на правоотношения със системата на МВР поради придобиване право на пенсия и вече не е наш служител. Зам.-директорът на Областната дирекция Харитов е служител на ОД на МВР – Варна. Това в контекста, че няма големи победители, а големи губещи. Има престъпност, която не е разкрита. Като започнем от проблема с безследно изчезналите, който е от години, и стигнем до неразкрити въоръжени грабежи… За безследно изчезналите няма как да говорим. Там всеки случай е характерен. По принцип, тези случаи винаги ще са актуални. Това са човешки трагедии. Хората няма да ги забравят. Но, така или иначе, състоянието на средата за сигурност от години, тук е благоприятна в сравнение с други части на страната. Първо, няма широки маргинализирани групи, които да тормозят обществото. Оставате незасегнати от големите миграционни процеси, които са новото предизвикателство пред всички структури на нашите правоприлагащи органи. Недостигът на кадри как ще се компенсира? Аз не считам, че недостигът на кадри е проблем, който е рефлектирал. Недостигът на кадри е предизвикателство, което предстои и ще бъде решено. Няма как да не бъде решен. Така или иначе, нормативното му решаване изисква време и то няма как да бъде иначе. Първо трябва да имаш средства за тези хора, после – да направиш справедлив подбор, така че да дойдат млади, образовани и в добра спортна форма и здравословно състояние кандидати. След това да подбереш най-добрите. След това следва един период близо девет месеца  на обучение. Но, ако не направиш всичко това, залагаш други капани. В началото на туристическия сезон. Гарантирана ли е сигурността по морето? Традиционно в курортите в област Добрич е най-спокоен туристическият сезон. Не по-зле от мен знаете, че тук районът е привлекателен за по-спокойния тип туристи.  Ексцесии и тази година не очакваме. Дано се сбъднат прогнозите за повишен брой туристи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама