Бойко Борисов открива Музея на розата в Казанлък

10:47, 03 юни 16 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Бойко Борисов ще открие в неделя новия Музей на розата в Казанлък. Церемонията е в 10,30 часа в парк „Розариум“ в Казанлък.

 Единствената по рода си експозиция за традиционния поминък розопроизводство в Долината на розите е разгърната на площ от 1 200 кв.м. Новата сграда на Музея на розата е мултифункционална. Основната експозиция ще бъде разположена в две дъги. Предвидени са специална зала за дегустация на аромати, вътрешен двор за демонстрации на розоваренето, конферентни зали, мултимедийна зала, фондохранилища, детски кът и панорамно кафене.

Новият Музей на розата заменя старото тясно и неугледно помещение в приземния етаж на сградата на Института по розата и етеричномаслените култури, където значителна част от уникалните експонати не можеха да намерят място. Гостите на музея ще могат да се докоснат до магията на маслодайната роза Дамасцена, до производството на розово масло и розова вода. Посетителите ще имат възможност да разгледат инструменти за обработка на розовите градини и съдове за съхранение на розови продукти.

Строителството на модерното съоръжение започна през юни м.г. и струва един милион лева, дадени от държавата. Новият музей на розата е факт благодарение на личния ангажимент, който пое министър-председателят Бойко Борисов пред всички българи, за да запази националния символ – розата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама