Нелегалните сметища в Шумен остават проблем

10:49, 03 юни 16 25 532 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няколко случая от края на май с изхвърляне на строителни отпадъци или по-големи количества битова смет изправят шуменци пред парадокса да искат, но да нямат възможност да направят това законно.

След голямо почистване на селска къща семейство от Шумен събира много битова смет. Хората търсят начин легално да изхвърлят боклука си. Отиват на депото в квартал “Дивдядово” и са готови да платят за услугата, но се оказва, че няма процедура, по която отпадъците да бъдат приети на сметището. Нещо повече служителите там ги посъветвали да разделят боклука на по-малки количества и да го изхвърлят в контейнерите за смет в Шумен.



При друг абсурден случай шуменци правят ремонт на жилище, при който събират няколко чувала строителни отпадъци. Собствениците на имота изнасят чувалите пред дома си. Така получават предложение от уж легална фирма, която предлага да превози и депонира боклука. Хората плащат 100 лева за услугата. Не след дълго обаче се оказва, че трябва да платят и глоба, защото строителните материали са изхвърлени на територията на Природен парк “Шуменско плато”. За подобна порочна практика алармира общинският съветник от Реформаторския блок Добромир Драев.

“Основните отпадъци, които намираме на Шуменското плато са строителни. Те не са в големи количества, но реално гражданите нямат законов път, по който да ги изхвърлят, особено, когато се отнася за няколко чувала”, коментира Драев. Той добави, че в момента глобите за такова нарушение са толкова ниски, че хората предпочитат да прегазят закона и да си платят, а не да се лутат в лабиринта от тромави административни изисквания.

Общината не предлага лесен вариант

за легално изхвърляне на отпадъци. Като председател на скаутския клуб в Шумен Добромир Драев, който е и общински съветник, непрекъснато се сблъсква с нелегални сметища за строителни и едрогабаритни битови отпадъци на територията на Природен парк “Шуменско плато”. Според него проблемът се корени в това, че местната власт от години не предлага рационален вариант на гражданите да депонират този вид смет по легален начин. “При тези условия много хора изхвърлят строителните си отпадъци в контейнерите за битова смет, което е абсолютно недопустимо. Други търсят по-закътани места на Шуменското плато и така си решават проблема”, разказва Драев. Според него част от решението е лесен достъп до услуга уредена по административен път.

Около 200 хил. лв. годишно харчи местната власт за разчистване на нерегламентирани сметища. “Много по-малко средства ще са необходими за улесняване на процедурата за граждани за изхвърляне на строителни и едрогабаратни битови отпадъци в сравнение с непрекъснатото разчистване на нелегални сметища”, категоричен е съветникът-скаут.



От 2008 година Общината е обещала да направи сметище за стари автомобилни гуми. Осем години по-късно такова няма. Експерти в местната администрация твърдят, че на сайта на кметството има публикувани телефони на фирми, които безплатно събират и превозват опасни битови отпадъци, батерии, гуми. Съветникът обаче признава, че от шест месеца работа със сайта на Общината и не е успял да открие телефонните номера.

Драев предлага да се създаде “зелен” телефон, на който гражданите да се обаждат, когато им се налага да депонират строителни, опасни или друг вид отпадъци.  

Контейнери за строителни отпадъци са едно от решенията

Поставянето на контейнери за строителни отпадъци на различни места в Шумен е само брънка от решението на наболелия от години проблем с нелегалните сметища.

При по-големи количества срещу минимално заплащане може Общината да предоставя по-големи съдове за строителни отпадъци. Нещо, което в момента местната власт обмисля да въведе.

“Веднага след това трябва да се актуализира Наредба 1 и Наредбата за оползотворяване на отпадъците. Нужно е да се приемат и много по-високи глоби от сегашните”, коментира още Добромир Драев и допълва, че високи санкции са неприемливи при липсата на правила за легално изхвърляне на отпадъци, каквато е ситуацията в момента.

Съветникът не пропуска да отбележи и факта, че теоретично съществуват разпоредби, които решават проблема с нерегламентираното изхвърляне на отпадъци, но те не действат и са далеч от реалната ситуация. Подаването на документи в Общината за депониране на допълнителни количества отпадъци коства на гражданите време и пари. Често нещата се проточват с месеци.



Справка показва, че за 2014 година инспекторите по Наредба 1 са съставили общо около 50 акта и още 100 санкции за 2015 година за всякакви нарушения. “Това показва, че Наредбата не работи добре и има нужда от промени, защото в нея никъде няма санкция за изхвърлен на тротоара боклук. Подлежим на санкция само, ако хвърлим фас, опаковка или нещо друго в парк, градинка или тревна площ”, обясни Добромир Драев.

Допълнително материално стимулиране за инспекторите по Наредба 1 ще доведе до по-голяма мотивация в работата им, надява се общинския съветник. Той отдавна предлага на територията на Природен парк “Шуменско плато” да се поставят около 20 камери, което до голяма степен ще реши проблема с нелегалното изхвърляне на отпадъци там. “Могат да се харчат стотици хиляди на година за премахване на нерегламентирани бунища, а няма 10 000 лева за камери”, недоумява общинския съветник.

Предвиждат новото ОП "Чистота" да извозва строителни отпадъци

Проблемът със строителните отпадъци остава на дневен ред до края на концесионния договор между Община Шумен и фирма “Титан БКС”, защото в документа липсва клауза за депонирането на подобен боклук от граждани.

Местната власт предвижда новото общинско предприятие “Чистота” да предлага на шуменци извозването на строителните отпадъци. Тя ще започне да се прилага от началото на 2017 година. Услугата ще е безплатна за по-малки количества, за обем над четири кубика ще има минимална такса срещу, която Общината ще предоставя контейнер, където материалите да се изхвърлят.



Въпреки безразборното изхвърляне на автомобилни гуми, оказа се че от кметството са решили проблема преди време, като е наела фирма, която взема ненужните гуми от гражданите. Фирми събират електронни отпадъци и батерии. Услугата е безплатна и автомобилите на фирмите отиват на посочения адрес. Техните телефонни номера са публикувани на сайта на Община Шумен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама