Кмет и родители се разбраха за сливането на двете пловдивски училища

11:26, 03 юни 16 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Час и половина продължи днешната среща между кмета на Пловдив, областния управител и родителите на децата от пловдивските училища "Душо Хаджидеков" и "Георги Бенковски". Разговорът, иницииран от Здравко Димитров, на който присъстваха още зам.-кметът Стефан Стоянов и заместник-областният управител Георги Пилев, завърши с консенсус.

Припомняме, че срещу решението на Общинския съвет за обединяването на ОУ "Душо Хаджидеков" и ОУ "Георги Бенковски" възроптаха много родители, които не искат децата им да бъдат местени и да се налага да пресичат два големи и натоварени булеварда.



След като бе внесена жалба в Административния съд, както и искане до областния управител решението на Общинския съвет да бъде върнато, днес се стигна до обещание от страна на Иван Тотев, че ще даде писмени гаранции нито едно дете да не бъде местено от училището, в което в момента учи.

"Коментирахме всички възможни ситуации и родителите получиха пълни гаранции за това, че няма да се сбъдне нито един от техните страхове - разделяне на децата, пресичане на улици и т.н. Аз се ангажирах лично с официално писмо в понеделник да изляза с мнение до директора на училището, а също така ще вземем и активно участие в обществения съвет, който ще се формира след влизане в сила на новия закон през август", коментира Тотев.



"Разбрахме, че нещата до голяма степен зависят от управлението на училището и от обществения съвет, в който ще участват и родителите. Получихме гаранции, че двете бази ще продължат да се развиват като паралелни структури от първи до седми клас и двата квартала няма да останат без начално училище", сподели Бистра Кутлева, майка на дете от "Душо Хаджидеков".



"Това, което чухме на срещата, ни удовлетворява, получихме яснота за всички неща, за всички неща, за които до момента нямахме такава. Имаме уверение от господин Тотев, че всички обещания и ангажименти ще ги видим и в писмен вид. Когато това се случи следващата седмица, ще се съберем, ще обсъдим и ще вземем решение какво ще правим по-нататък с нашите жалби", коментира друг родител, Тихомир Стойчев.

Гаранциите, които родителите очакват и в писмен вид, са, че никое дете няма да бъде местено от училището, в което учи в момента. Освен това кметът е поел изричен ангажимент, че в "Душо Хаджидеков" ще продължава да има обучение от първи до седми клас и децата от квартала около него няма да се налага да ходят до другата сграда, която е на 2 километра и през два големи булеварда.



Съответно родителите, които не са от квартала и желаят децата има да получат целодневно обучение, ще имат пък възможността да ги запишат в "Георги Бенковски".

"Искаме да видим в писмен вид, че всичко това ще се случи, след което ще се съберем и ще решим какви ще са следващите ни действия и дали ще оттеглим жалбата", категоричен бе Стойчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама