Властта мълчи за обвиненията на Ryanair

11:34, 03 юни 16 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нито един представител на властта не се е свързал с най-големия за Европа нискотарифен авиопревозвач “Ryanair”, след като преди две седмици главният търговски директор Дейвид О’Брайън заяви, че компанията обмисля да сезира Европейската комисия заради непозволена държавна помощ за “България Ер”. Това става ясно от отговор на въпроси на София Topnovini.bg до “Ryanair”.

Според компанията “България Ер” дължи около 60 милиона лева на държавното летище “София”. Такава информация изнесе и зам.-председателят на ДСБ генерал Атанас Атанасов. В същото време българският превозвач е раздавал дивиденти.

От “Ryanair” уточняват, че държавата няма правно задължение да се свържат с превозвача във връзка с обвиненията, макар и подобен ход да звучи логичен и почти задължителен. “България Ер” също не са се свързали с колегите си.

Публичен коментар от страна на министъра на транспорта Ивайло Московски или което и да било друго длъжностно лице също няма.

Олга Павлонка, директор на отдел “Продажби и маркетинг” за Полша и Централна и Югоизточна Европа припомни, че в последните години Европейската комисия е разкривала непозволена държавна помощ за авиокомпании в три държави - Кипър, Естония и Унгария. “След решенията на ЕК трите компании - Cyprus Airways, Estonian Air, Malev, бяха закрити”, припомня още тя.

Очаквано, от “Ryanair” не пожелаха да коментират твърденията на лидера на “тъмносините” Радан Кънев, според когото бъдещият концесионер на летище “София” е вече известен - компанията “Фрапорт”, в която участие има и холдинга “Химимпорт” на ТИМ - собственик и на “България Ер”.

Нискотарифният превозвач обаче изрази опасенията си от твърде високата сума, която държавата очаква от концесията, както и че тя може да доведе до по-високи летищни такси, а оттам и по-скъпи билети. Преди два дни “Ryanair” напусна базата си на летището в Рюге, Южна Норвегия именно заради нови такси, които няма да позволят на превозвача да запаси ниските цени на билетите си.

Авиопревозвачът ще открие базата си в София на 6 септември т.г. - два месеца по-рано от планираното заради високото търсене. Така от есента самолети на компаниятая ще летят от София до Атина, Барселона, Баден, Берлин, Бирмингам, Брюксел Шарлероа, Кастелон Валенсия, Кьолн, Дъблин, Айндховен, Глазгоу, Хамбург, Ливърпул, Лондон Станстед, Мадрид, Меминген, Милано Малпенса, Пиза, Стокхолм и Венеция.

Тези нови маршрути ще осигурят 1,5 милиона клиенти годишно и над 1100 работни места на летище София”, каза търговският директор Дейвид О’Брайън.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама