Кристалина Георгиева се връща към корените си в град Елена

11:41, 03 юни 16 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заместник-председателят на Европейската комисия с ресор бюджет и човешки ресурси - Кристалина Георгиева ще гостува в град Елена за участие в поредната Шеста родова среща на Кършовия род. Събирането на революционния еленски род, от който произлиза и самата Кристалина Георгиева, е посветено на 140-тата годишнина от Априлското въстание. 

Според преданията, родоначалник на видния еленски Кършовски род е търновският болярин Кършо, който оцелява при падането на Търновското царство под турско робство през 1393 г. и продължава борбата срещу поробителите. Родовите срещи на потомците на Кършовия род се организират от 2011 г. от Инициативен комитет, чийто председател е Кристалина Георгиева.

 В срещата за поредна година ще се включат и потомци на други видни еленски родове, участвали в народоосвободителните борби през Възраждането, сред които наследниците на Хаджи Йордан Брадата и йеромонах Сергий Плаковски, съзаклятници във Велчовата завера през 1835 г.

В същия ден  Елена ще стане поредният град, в който ще се проведе инициативата „Отново на училище“. Кристалина Георгиева ще се срещне с ученици и младежи от град Елена, за да представи пред тях работата си в Европейската комисия и да сподели как вижда "Моята България в нашата Европа". Участниците в събитието също ще могат да разкажат как според тях град Елена и страната ни да станат по-добро място за живот, работа и развитие. Началото на срещата е в 17:30 ч., в салона на градското читалище „Напредък - Елена - 1863“.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама