Хилари Клинтън: Доналд Тръмп е агресивен и не е подходящ за президент на САЩ

11:43, 03 юни 16 / Свят 25 227 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кандидатът за президент на САЩ от Демократичната партия Хилари Клинтън критикува остро основния си опонент за поста в Белия дом по време на предизборна реч в Сан Диего, Калифорния, предават световните агенции.

По думите на бившия държавен секретар на страната милиардерът няма достатъчен външнополитически опит и не трябва да се допуска той да определя съдбата на САЩ. В изказването си тя избори причини Тръмп да не е подходящ за президент, от агресивните му атаки в Туитър до емоционалните му изблици. По думите и ако той бъде избран за президент, може да въвлече страната във война в чужбина и да предизвика икономическа катастрофа у дома.

"Няма опасност хора да загубят живота си ако провалите сделка за голф игрище, но в световните дела нещата не работят по този начин. Залозите в световното държавничество са несравнимо по-големи и сложни, отколкото в света на луксозните хотели", заяви Клинтън в реч в зала с около 300 души. Тя атакува Тръмп за негови предишни изказвания за забрана на мюсюлмани да влизат в страната, възможността САЩ да напуснат НАТО и допускането Япония някой ден да се сдобие с ядрени оръжия. "Той не е просто неподготвен, той е неподходящ заради темперамента си. Това не е човек, който да разполага с кодовете за ядрените оръжия" на САЩ, заяви Клинтън. Тя изтъкна опита си като първа дама, сенатор и държавен секретар и заяви, че ще осигури стабилната дипломация, от която се нуждае страната. Клинтън заяви, че за разлика от Тръмп, тя знае как да договаря сложни споразумения, разбира световните дела и осъзнава какво значи да се разполагат американски войски в други страни. "Дори да не бях кандидат, щях да направя всичко възможно Доналд Тръмп никога да не стане президент, защото съм убедена, че той би повлякъл страната ни по опасен път", заяви Клинтън, цитирана от Франс прес. "Оставям на психиатрите да обяснят защо харесва тирани", добави тя, имайки предвид положителни изказвания на Тръмп за руския президент Владимир Путин или севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Избирането на Путин ще предизвика "празник в Кремъл"

В изказването си тя заяви, че избирането на Тръмп ще предизвика „празник в Кремъл“, защото това ще отслаби САЩ. „Москва и Пекин завиждат дълбоко на нашите съюзи по целия свят, защото те нямат нищо сравнимо. Би им се харесало, ако изберем президент, който постави този източник на сила под заплаха. Ако Доналд Тръмп успее, то в Кремъл ще има празник. Ние не трябва да позволяваме това да се случи“, заяви Хилари Клинтън.

„Тези страни често действат срещу нас“, заяви Клинтън. „Москва предприема агресивни военни действия в Украйна, на самия праг на НАТО“, заяви тя, обяснявайки позицията си по отношение на Китай бившият държавен секретар на САЩ даде за пример търговско-икономическите разногласия между Пекин и Вашингтон. „Сблъсквала съм се лице в лице с лидерите на Русия и на Китай и с много други лидери по целия свят. Затова и знам, че трябва да отстояваме своите позиции при нужда, но и да търсим общи позиции, когато това е възможно“, заяви тя.

Според нея именно този неин подход ѝ е „позволил да работи с Русия при сключването на договора за намаляването на ядреното оръжие през 2009 г. и с Китай за упражняването на натиск срещу Северна Корея. Вотът през ноември ще е за избор между "Америка на страха и Америка на доверието", завърши речта си Клинтън.

Кремъл: Демонизацията на Русия е част от предизборната кампания в САЩ

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че съжалява, че „демонизацията на Русия“ е задължителна чест от избирателната кампания в САЩ.

Доналд Тръмп: Хилари Клинтън трябва да е в затвора

Кандидатът за президент от Републиканската партия не остана длъжен на опонентката си и заяви, че Хилари Клинтън трябва да е в затвора. Тръмп припомни скандала с нарушенията на правилата за водене на официална кореспонденция по времето, когато Клинтън беше държавен секретар. "Защо тя подкрепи Обама в ядрената сделка с Иран? Тя просто не иска да влезе в затвора за своите писма", допълни той. "Фактът, че сегашната власт й позволява да участва в това съревнование, е позор за САЩ, това е позор за нашата нация", каза още Тръмп. Скандалът избухна, след като стана ясно, че в периода 2009-2013 г. Клинтън е използвала личния си имейл за служебни съобщения.

Изборите за президент на САЩ ще се състоят на 8 ноември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама