И прокуратурата призна, че Златко Баретата няма да влиза в затвора

11:59, 03 юни 16 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Златомир Иванов-Златко Баретата няма да влезе в затвора. Той е изтърпял присъдата си от 6 години и половина, наложена му за ръководене на организирана престъпна група за разпространение на наркотици с решение на ВКС от 19 май, съобщава "Правен свят".

От Софийската градска прокуратура днес съобщиха, че присъдата е изтърпяна чрез приспадане на задържането му под стража и домашния арест.

След изискване на необходимите документи от МВР, НСлС и следствените арести, СГП установи, че присъдата на Иванов не подлежи на изпълнение, се казва в съобщение на държавното обвинение.

През 2012 г. СГС му наложи 8 години затвор. Наказанието обаче бе намалено на 6 години и 6 месеца от Софийския апелативен съд, което бе потвърдено от ВКС.

С присъдата съдът е зачел и приспаднал времето, през което Златомир Иванов е бил задържан с мярка за неотклонение "задържане под стража" и с мярка за неотклонение "домашен арест".

Направената справка от СГП показала следната хронология на събитията.

На 6 февруари 2009 г. Златко Баретата е привлечен като обвиняем и задържан за 72 часа с прокурорско постановление. Три дни по-късно градският съд му определя постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

На 6 октомври 2010 г. мярката на Иванов е изменена в "домашен арест", каквато е останала до влизането в сила на присъдата му на 19 май т.г.

"Общият период от време, през което Златомир Иванов е бил с мярка за неотклонение "задържане под стража" и "домашен арест", покрива размера на наказанието, определено с присъдата. При вземане на решение за привеждане на присъдата в изпълнение и наличие на търпим остатък от нея, СГП е приложила най-благоприятния закон съгласно чл. 2 ал.2 от НК и е съобразила Тълкувателно решение №1/2010г. на ВКС, като е зачела времето на изтърпяване на мярката за неотклонение "задържане под стража" и "домашен арест" в съотношение 1:1, като един ден "задържане под стража" се зачита за един ден "лишаване от свобода" и един  ден "домашен арест" се зачита за един ден "лишаване от свобода".  

Тъй като чрез извършеното зачитане наказанието се явява изтърпяно, СГП не е изпратила за изпълнение присъдата на Иванов и е уведомила за това Софийския градски съд", се казва още в съобщението на градската прокуратура.

Само преди дни Специализираният наказателен съд оправда Златко Баретата по друго дело за ръководене на организирана престъпна група за разпространение на наркотици.

Прокуратурата твърди, че тази група на Иванов е действала от октомври 2011 г. на територията на Южното Черноморие, София и Казанлък. Държавното обвинение каза, че ще протестира оправдателната присъда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама