Убийството на Литвиненко е по заповед на Кремъл, твърди Гордън Браун

12:19, 03 юни 16 / Свят 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Убийството с радиоактивен пoлоний на избягалия във Великобритания руски разузнавач Александър Литвиненко в Лондон е било „наредено от най-високо място“. Това твърди бившият британски премиер Гордън Браун в новата книга „Великобритания: Водеща, а не напускаща“, която излиза в навечерието на историческия референдум на 23 юни, когато британците ще гласуват „за“ или „против“ оставането на страната в Европейския съюз.

В книгата Браун пише оше, че британското правителство е имало информация и за друг опит за убийство на територията на Великобритания, подготвяно от Кремъл.

Вестник "Гардиън" цитира откъси, в които Браун пише, че ликвидирането на Литвиненко е създало остър проблем с руския президент Владимир Путин. "Ясно осъзнавахме, че убийството е по заповед от върха () и беше ясно, че са възможни и други убийства на британска територия. Вярвахме, че се планира едно ново покушение. Това доведе до дипломатическата криза, която е характерна за отношенията ни с Русия до днес."

Бившият руски шпионин Александър Литвиненко почина на 23 ноември 2006 година в Университетска болница в Лондон на 43-годишна възраст, три седмици след като по време на среща с двама руснаци пил зелен чай, примесен с полоний-210, малко след като получи британско гражданство.

Гордън Браун стана премиер през юни 2007г. и почти веднага се сблъска с отказа на Москва да предаде за разпит Андрей Луговой, един от двамата заподозрени извършители на покушението. В отговор Браун експулсира четирима руски дипломати, Москва отвърна с контамярка. В книгата си премиерът пише, че е съгласен с извънсъдебното разследване, ръководено миналата година от сър Робърт Оуен, стигнало до извод, че Путин и началникът на Федералната служба за разузнаване на Русия "вероятно са одобрили" ликвидирането на Литвиненко с полоний.

В книгата си бившият британски премиер пише, че е съгласен с извънсъдебното разследване, ръководено миналата година от сър Робърт Оуен, което е стигнало до извод, че Путин и началникът на Федералната служба за разузнаване на Русия "вероятно са одобрили" ликвидирането на Литвиненко с полоний.

През юли 2007г. Скотланд Ярд арестува чеченец, заподозрян, че е в Лондон, за да убие олигарха Борис Березовски, но не е ясно дали той е бил мишената на второто покушение, за което говори Гордън Браун. Березовски бе открит мъртъв в къщата на бившата си съпруга през 2013 г. и съдебният лекар няма окончателно заключение за причината за смъртта.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама