1,3 милиарда лева ще бъдат отпуснати по ОП "Околна среда" до края на годината

12:24, 03 юни 16 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До края на 2016-та, по оперативната програма "Околна среда" ще бъдат отворени процедури на стойност 1,3 милиарда лева. Това съобщи във Велико Търново министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. В старата столица, министър Василева се срещна среща с кметовете от Северния централен район. 

Ивелина Василева уточни, че общините ще могат да подават проекти за финансиране и по още два финансови инструмента - Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ - с ресурс от 61 милиона лева и за 15 милиона лева от Националния доверителен екофонд.Приоритет ще бъдат проектите, свързани с енергийната ефективност и насърчаване използването на превозни средства, които не замърсяват въздуха.  Предвидени са 350 милиона лева за изграждането и на компостиращи инсталации, тъй като голям процент от общините имат проблеми с биоразградимите отпадъци. 

Средствата в програмата за проекти, касаещи чистотата на въздуха са в размер на 115 млн. лв. и по думите на Ивелина Василева, общините дават много интересни предложения в тази насока, свързани с подмяна на горивни инсталации, осигуряване на филтри за комините на еднофамилни жилища, които се отопляват с твърдо гориво, както и за филтриращи системи за автомобилите срещу вредните емисии.     Според министъра, разработването на проектите и тяхното реализиране допринася не само за опазването на околната среда, но и за по-доброто икономическо състояние на общините, тъй като се създава допълнителна заетост, отварят се нови работни места и постъпват повече средства в бюджета на местните администрации. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама