Нова апаратура в АГ-комплекса в Русе определя - налага ли се операция и каква да е тя

12:58, 03 юни 16 25 1398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нова, най-съвременна апаратура „Уромик“ за диагностика на жени с урогинекологични проблеми е закупена и работи в АГ-комплекса в Русе. Чрез нея ще се установява, какъв тип е увреждането на пациентките, при кои от тях се налага операция и при кои не, тъй като могат да бъдат лекувани с консервативно лечение, обясни директорът на АГ-комплекса д-р Георги Хубчев. Ако пък се наложи операция, апаратът показва, точно какъв тип да бъде тя.

В България няма друга гинекология, оборудвана с този тип апаратура, има няколко урологии, но там техниката е доста по-стар тип и с нея работят уролози, а не гинеколози, коментира още д-р Хубчев.

Новата апаратура с един от най-новите типове софтуер и с нея може да се извършва електромиография – това е най-съвременният метод на изследването на незадържането на урината на ниво неврофизиологични рефлекси, което ще бъде развито във времето, допълни д-р Георги Хубчев.

Изследването пък ще се извършва от акушерки, които ще предават резултатите на лекарите. То ще става бързо, без да се налага анестезия – в амбулаторни условия. Консумативите са 60 лева на пациентка и засега не се покриват от здравната каса.

По отношение на гинекологията в Русе вече се извършват абсолютно всички операции, които могат да се наложат на една жена, обясни д-р Хубчев и допълни, че на високо ниво са акушерството и микропедиатрията, рисковата бременност, дородовата охрана на плода.

По тази причина Русе разполага с АГ-комплекс на много високо ниво и според д-р Хубчев между Варна и Плевен русенският АГ-коплекс е единствената структура от трето ниво, т.е. всички тежки случаи от акушерството и гинекологията се изпращат в него.

Той коментира още, че нивото на работа и условията са много по-високи, отколкото на други места и е добре жените да посещават тази болница при нужда, а не по-малки или частни болници, чиито пациентки често биват откарвани с линейка по спешност при тях. Голяма медицина се прави в голяма болница, каза в заключение д-р Хубчев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама