Нивото на Сена се покачва още, очаква се да мине 6 метра (снимки)

13:34, 03 юни 16 / Свят 25 228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нивото на река Сена в парижкия й участък продължава да се покачва, като се очкава този следобед да мине връхната си точка от 6,20 метра, съобщава huffingtonpost.fr, цитирайки местната дирекция за околна среда и енергетика. Според институцията последно такова ниво реката е достигнала през 1982 година, когато е било последното голямо наводнение във френската столица.

Както Topnovini.bg съобщи по-рано, движението на шлеповете и корабчетата по реката е спряно. От четвъртък са затворени метростанциите в близост до Сена. Не работи и една от линиите на експресната регионална мрежа.

Прочутите музеи "Лувър" и "Орсе" днес не отвориха врати, а творбите на изкуството са изнесени на по-високите етажи. Парижаните и туристите, които не се въздържат да снимат изумителните гледки на наводнения бряг, бяха предупредени от властите да не се приближават опасно до реката.



Снимка: Twitter

В социалните мрежи парижани и гости на града продължават да качват снинми на Заува – статуята на воин от клониалните френски войски край моста Алма, по която традиционно се съди дали е опасно покачването на родата в реката. В момента статуята е покрита до средата, а местните си припомнят наводнението от 1910, когато водата е покривала раменете на статуята.



Снимка: Twitter

В департамента Сен е Марн, в който още действа червен код, вчера се удави възрастен човек. През нощта хиляди жители бяха евакуирани от патрулите на противопожарната охрана, които през последните дни са се намесили около 16 000 пъти, за да подпомагат пострадалите. 20 000 домакинства са още без електричество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама