Производители от Пловдивско показват капия и розови домати на изложение в Тирана

14:01, 03 юни 16 / Любопитно 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Традиционни сортове куртовски розови домати и капия, както и лютеници, приготвени по стари рецепти, показват производители от пловдивското село Куртово Конаре на изложението "Тера Мадре Балкани 2016". Тази година то се провежда в Тирана, Албания под мотото "Да поставим фермерите на първо място"

Продукцията на зеленчукопроизводителите от Пловдивско презентира секретарят на читалище "Любен Каравелов 1897" заедно с група местни жени. Благодарение на усилията на Шушарова Фестивалът на чушката, домата, традиционните храни и занаяти се провежда седем поредни години в Куртово Конаре.

Български производители от различни краища на страната показват свежи и преработени храни, автохтонни породи, стари български сортове и традиционни занаяти. 350 делегати представят на изложението 13 страни - България, Босна и Херцеговина, Хърватска, Кипър, Гърция, Косово, Черна гора, Македония, Румъния, Сърбия, Турция, Италия и Албания. Президентът на Slow Food Карло Петрини също участва в събитието заедно с министри от албанското правителство и кмета на Тирана Ерион Велиай.

България се представя с прочутия колбас нафпавок, който Дешка Кротева от с. Горно Драглище приготвя по старинна традиционна рецепта. Деликатесът напомня бански старец, но се приготвя само през декември. Името му идва от пълненето на накълцаното месо в мехурите - то се тъпче, "нафпва" се, както казват местните, а после се добавят подправките - риган, джоджен, домашна чубрица, кимион, мента, черен пипер и сол.

Цветан и Цонка Димитрови от с. Черни Вит показват на българския щанд уникалното зелено сирене. То е сред трите сирена в Европа, които развиват плесен по естествен път. Тя променя и обогатява аромата и вкуса, а самото зелено сирене се създава от непастьоризирано, пълномаслено мляко.

Радостина Донева от ферма "Кулев" в с. Веселиново показва на изложението автохтонната порода източна балканска свиня. Донева е председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на източнобалканската свиня - българска стара местна порода с древен произход. По нашите земи породата е отглеждана от тракийски племена и селектирана в продължение на векове. През 1952 г. представителите от породата са представлявали 64.56% от свинете в Преславския район и 41.9% от свинете в Шуменския.

Екип от фондация "Биоразнообразие" пък се представя със сол, добита от Атанасовското езеро, и демонстрира врзката между защитата на природата и съхраняването на традиционния поминък. Солниците съществуват от 1906 г., когато Атанасовското езеро е било дадено на концесия за 30 години за строеж на солници, но той е изоставен по време на Първата световна война. Езерото е концесионирано отново през 1921 г. от немска фирма, която разширява площта на солниците и през 1934 г. е произведена първата продукция. Добивът на сол се извършва по примитивен начин, който не се отразява негативно на обитателите на резервата.

На централния площад "Майка Тереза" в Тирана е организиран пазар "Плодовете на земята", където в повече от 50 шатри посетителите откриват продукти от различни общности, и такива, включени в Съкровищницата на вкусове - каталога на Slow Food за хранителното биоразнообразие по света.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама