Област Разград и тази година ще се включи в кампанията „Да изчистим България заедно”

14:19, 03 юни 16 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областната администрация в Разград отново е партньор на bTV Media Group в най-мащабната доброволческа акция в България "Да изчистим България заедно”. Основният партньор на проекта е Министерството на околната среда и водите (МОСВ), чрез Предприятието за управление на дейности за опазване на околната среда, съобщиха от областната управа.

Тази година най-масовото почистване у нас ще се осъществи утре в цялата страна, като целта на кампанията е привличането на повече доброволци, повишаване на количеството на събраните отпадъци и увеличаване броя на местата, които ще бъдат почистени. Решението за датата е продиктувано от желанието Световният ден на околната среда 5 юни да бъде посрещнат в по-чиста България.

Главната роля в инициативата е поверена на гражданите, които с действията и начина си на мислене, могат да се превърнат от доброволци за един ден в неизменни посланици на идеите на кампанията.

От старта си през 2012 г. каузата „Да изчистим България” е получила подкрепата на повече от 1 209 675 доброволци от цялата страна, сочат обобщените данни на областните администрации. За същия период, по данни на екоминистерството, в рамките на националното почистване на България са събрани 76 990 тона отпадъци.

Повече от 108 000 чувала и над 55 000 чифта ръкавици са осигурени до момента за нуждите на участниците в инициативата на bTV „Да изчистим България заедно”.

Всички общини на територията на област Разград са заявили участие в инициативата, като са посочили местата за почистване и пунктовете за раздаване на материали, инструменти и пособия.

Областна администрация в Разград, РИО – Разград, РДСП, ТД на НАП –Разград, ОИЦ – Разград, РУСО - Разград, училища и детски градини, също ще участват в почистването.

Предвидени са места за почистване в община Разград са „Младежки парк“ в жк „Абритус“ – Разград; вилна зона „Дянковски път“; местността Пчелина /зона за спорт и пикник срещу бивш ресторант „Горски кът“/. Всички желаещи да участват могат да получат безплатни материали – найлонови чували и ръкавици от общината по предварителна заявка. Администрацията ще осигури и транспорт за събиране и извозване на отпадъци от други територии за обществено ползване – междублокови пространства, паркове, градини, сервитути на пътни артерии. А от регионалното сметище ще организират и осигурят за участниците в кампанията безвъзмезден прием на отпадъци от инициативата. Заявките ще се приемат в Община Разград на тел: 084 618 186 и в „АСА България“ ЕООД на тел: 084 660 580.

Областна администрация в Разград ще почиства местността „Пчелина”, Областна дирекция Разград на Държавен фонд „Земеделие” – Градския парк, а РДСП Разград, РИО Разград, Областен информационен център и РУСО Разград - зелените площи около институциите.

Местата за почистване в Исперих са градския парк, парк „Владимир Друмев, детски площадки, централна градска част около паметник на Хан Аспарух, а по населените места ще се почистват озеленени пространства. Ще участват и учебни заведения – ОУ „Христо Ботев”, Гимназия Васил Левски”. От общината предлагат чувалите със събраните отпадъци да се слагат до контейнерите или кофите за битови отпадъци, откъдето те ще бъдат транспортирани до регионалното депо за неопасни отпадъци в Разград. За извозването до регионалното сметище на чувалите със събраните битови отпадъци на разположение са тел: 08431/20-06, вътрешен 207 и 0882555634.

Места за почистване в Кубрат са централна градска част, градски парк, зелени пространства и околоблокови пространства. Ръководството на общината призовава всички граждани да се включат активно в кампанията, като общината ще подсигури необходимите ръкавици, чували и извозването на отпадъците.

В Завет служители на администрацията и доброволци ще почистват Централната градска част, градския стадион, околоблоковите пространства – служители на Общинска администрация Завет и доброволци. В населените места в общината: Брестовене, Острово, Прелез, Веселец, Сушево и Иван Шишманово – ще се почистват озеленени пространства от кметове, служители в кметства и доброволци. ОДЗ „Слънчо”, гр. Завет също ще се включат в кампанията.

Местата за почистване в Лозница са ул. „Дружба” - междублокови пространства, Централен градски парк и малък градски парк. По населените места ще се чистят зелените площи около кметствата,  детски градини, детските площадки и др. Раздаването на ръкавици и чували за събиране на отпадъци за желаещите да се включат в кампанията ще се извършва пред кметствата на населените места.

Местата, определени за почистване в община Самуил са - с. Самуил, с. Пчелина, с.  Здравец, с. Владимировци, с. Ножарово , с.Богданци , с.Кара Михал , с.Голяма Вода , с.Хърсово, с.Голям Извор, с. Желязковец, с. Хума, с. Богомилци, с. Кривица; Почистване на местността ”Парка, местността ”Деведжи”, местността ”Лозята” -с. Самуил; Почистване на детски площадки в с. Самуил, с. Хърсово, с. Голяма Вода, с. Владимировци, с. Пчелина; Почистване на защитена територия „Крушака”- с. Хърсово.

В Цар Калоян ще се чисти Централна част: площад „Демокрация”, паркинг, автоспирка, поща, по улица „Крум”, пресечена от улица „Добруджа” и по улица „Христо Ботев” и отсечката към гробищата в посока Ветово, а в Езерче и в Костанденец ще се почистват централните части на населените места.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама