Несебърската полиция стана на половин век (снимки)

14:28, 03 юни 16 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Девет плакета по повод 50-годишния юбилей от създаването на Районно управление – Несебър връчи днес директорът на Областната дирекция на МВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов. С пет от тях бяха отличени началниците на полицията в Несебър през годините – Стоян Христозов, Манчо Манолов, Здравко Богданов, Васил Митев и Стайко Манев, с един – най-дългогодишният служител в управлението Неделчо Жеков с 38 години стаж във вътрешното ведомството, а останалите три бяха за кметът на местната община Николай Димитров, председателя на Общинския съвет в Несебър Румен Кулев и изпълнителния директор на „Слънчев бряг” АД Златко Димитров.

В церемонията бе припомнена историята по възникването на крайморското управление, стартирала на трети юни 1966 година с назначението на първите служители в Районен участък – Слънчев бряг, обслужван от Околийското управление в Поморие. За пръв началник на новоучреденото поделение на МВР е назначен капитан Димо Дачев, сменен от подполковник Иван Желязков. Капитан Дачев отново се завръща на поста си, като оглавява Районен участък – Слънчев бряг до първи януари 1982-ра, когато е заменен от майор Стоян Христозов. Майор Христозов ръководи служителите на реда в крайморското управление до 1995 година, когато на празника на МВР – 5-ти юли е преназначен за Началник на Четвърто Районно управление – Бургас и след още две години – през 97-ма се пенсионира с общо 33 години стаж в системата на вътрешното ведомство.

Припомнено бе, че Районно управление - Слънчев бряг е пионер в България в оборудването на хотелски стаи със сигнално-охранителни инсталации против нежелано проникване. Отново в Районно управление - Слънчев бряг е оборудвана и първата дактилоскопна служба в България, като всеки оперативен работник разполагал със собствен куфар, заработила е първата автоматизирана цифрова дактилоскопна система, ползвана е първата видеокамера. През 1982 година е създаден и питомникът за служебни кучета. В периода 1986-87 година със съдействието на Конния ескадрон към Столична дирекция е ползван и конен отряд, като с него са охранявани плажните ивици, къмпингите и масовите мероприятия. Начинанието е подкрепено от „Балкантурист”, но впоследствие конните патрули са заменени от екипи командировани служители на реда от зимните курорти, като на разменни начала през лятото охранявали Слънчев бряг, а през зимата – Боровец и Пампорово. През 1988-ма година е създадено общинско звено от служителите на реда, като финансирането е организирано, както и сега – от Община Несебър. В общинската структура се включили 90 човека, за които пример били постъпилите през 1966-та година служители в Районен участък – Слънчев бряг.

В церемонията по повод половинвековния юбилей от създаването на РУ – Несебър, освен настоящите и бивши служители на Районното управление, се включиха представители на местната власт и институции, както и подрастващите от Детското полицейско управление. Искрено възхищение в децата пробудиха полицейските кучета, служителите от моторизирано звено „Сигма”, както и служителите от „Охранителна полиция”, които домакинстваха заедно с колегите си от „Криминална полиция” Денят на отворените врати в полицейското управление.

Честванията по повод 50-годишния юбилей ще продължат и след края на активния летен сезон – с експонирането на изложба с фотоси от живота на Районно управление – Несебър през годините, документален филм със спомени на полицейските служители и алманах, в който да се съчетаят историческите факти, постиженията на служителите на реда в дейността им по опазване на реда и спокойствието на територията на Община Несебър, както и преживяванията им от създаването на управлението през 1966 г. до днес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама