"Бъдеще за Русе" продължава да настоява за касиране на изборите за общински съветници

15:41, 03 юни 16 / Политика 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният административен съд (ВАС) е отменил вчера, 2 юни, решение на Административния съд в Русе (АС-Русе) по делото, с което сдружение „Бъдеще за Русе“ и други жалбоподатели искаха касиране на изборите за общински съветници, проведени на 25 октомври миналата година.

Това заяви днес представителят на споменатата неправителствена организация Бойко Никифоров по време на пресконференция.

Той каза още, че не е доволен от решението на ВАС и според него от там неправилно са върнали делото в Русе за повторно разглеждане от друг състав, а е трябвало да касират изборите, тъй като има основания за това, по негово мнение.

ВАС е счел, че е по-разумно да бъдат върнати книжата в АС-Русе, да бъде напълно изяснена фактическата обстановка и тогава да се реши делото, коментира представителят на „Бъдеще за Русе“.

По думите му, "делото се връща, тъй като съдия Диян Василев е отказал да удовлетвори всички доказателствени искания на жалбоподателите, които са били пет на брой". Едното от тях е откриване на производство по оспорване истинността на протоколите от секционните избирателни комисии (СИК).

Никифоров уточни, че става дума за "оспорване истинността на протоколите като документи, представени в делото, а не искане за преброяване на гласовете". Дори последните да излязат същите, според Никифоров, това не значи, че са с вярно или невярно съдържание, а ако излезе, че са неверни, стъпката, която съдията трябва да направи и което Никифоров подчерта, че ще иска и ще настоява, е той да сезира прокуратурата, че длъжностни лица са извършили престъпление, когато са изготвяли тези протоколи.

Той заяви, че "това е начинът безобразието по изборите да спре и престъплението да се счита за такова". Според него, председателите на СИК няма да постарадат сериозно, защото ще бъдат наказани най-много по административен ред.

Относно отварянето на изборните книжа, само част от процедурата ще е преброяване на бюлетините. Бойко Никифоров беше категоричен, че ще настоява да бъдат съпоставяни номерата на бюлетините, за да се изясни, дали дадена бюлетина е подавана в определена секция. Ако има разминаване в номерата, ще стане ясно, че има внесени от вън бюлетини, които са били допълнително попълнени.

Целта на „Бъдеще за Русе“ е да докажат, че имат достатъчно гласове, за да получат едно съветническо място в общинския съвет. При 213 изборни секции в община Русе, им е необходимо да открият по двама гласували за тях във всяка, но според Никифоров те ще излязат много повече.

Той също така иска да види, дали в изборните книжа, когато се отвори чувалът с тях, има протокол, с който е избиран един член на избирателната комисия, само който има право да брои бюлетините, както е по закон.

Ако няма избирани такива хора, от „Бъдеще за Русе“ ще настояват за касиране на изборите, защото са нищожни, тъй като преброяването ще е извършено от хора, които нямат правомощия за това. Бойко Никифоров заяви още, че очаква изборите да бъдат касирани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама