Репресирани искат паметник на убитите от Народния съд в Казанлък

15:46, 03 юни 16 / Политика 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дружество на репресираните в Казанлък ще внесе предложение в местния общински съвет за поставяне на паметна плоча на убитите казанлъчани от Народния съд. Това съобщи днес председателят на организацията Крум Владев. Желанието на сдружението е мемориала да бъда поставен на сградата на читалище „Искра“, където се е намирал и Народния съд.

Вече имало изготвен и идеен проект, информира още Владев. Той поясни, че при тези процеси са избити 22 казанлъчани.

Дружеството на репресираните в Казанлък е регистрирано през месец март тази година, но за краткото си съществуване вече има поддръжници и клонове в Раднево и Павел баня. В него членуват пряко репресирани от тоталитарния режим и наследниците им.

Председателят на организацията Крум Владев съобщи също, че днес е внесъл сигнал до окръжна прокуратура в Стара Загора с настояване да се разследва убийството на двама политически затворници, извършено през 1972 г. Той обяви, че е получил информация за това убийство по време на поклонението на остров Персин на 28 май. Тогава е организирана и кръгла маса в памет на убитите, според него, по политически причини Невзет Ниязов и Димитър Влайчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама