Протести в Истанбул и Берлин заради признаването на арменския геноцид от Бундестага

15:56, 03 юни 16 / Свят 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Масови демонстрации бяха организирани в Берлин и Истанбул след признаването на арменския геноцид от Бундестага.

Стотици турци се събраха пред Консулството на Германия в Истанбул, за да протестират срещу приемането на документа. Сградата на консулството беше отцепена от съображения за сигурност. Някои от демонстрантите бяха облекли униформи на войници от османската армия.

Около стотина турци се събраха и пред посолството на Турция в Берлин.

Германската резолюция, прието почти единодушно от Долната камара на Бундестага, определя като геноцид и обвинява османските сили за смъртта на стотици хиляди арменци през 1915-а година. В отговор Анкара отзова посланика си от Берлин още вчера.

„Турският народ никога няма да приеме обвиненията в геноцид. Тази резолюция е безсмислена и невалидна за нас. Отзовахме турския посланик за консултации. Трябва да обсъдим в детайли как позицията на Германия ще се отрази на отношенията ни”, обяви в четвъртък премиерът Бинали Йълдъръм.

Резолюцията беше приветствана от арменската общност.

Междувременно Европейският съюз призовава към нормализация на отношенията между Армения и Турция.

Днес, пред АФП министър-председателят на южната ни съседка смекчи тона и заяви, че Турция и Германия са "два много важни съюзника" и определението на германския парламент на убийствата през Първата световна война на арменци от османски сили като геноцид няма да унищожи техните отношения. „Германия и Турция са два много важни съюзника. Никой не трябва да очаква, че отношенията изведнъж ще се развалят напълно заради това решение или подобни решения”, коментира Бинали Йълдъръм по време на пресконференция, като допълни: „Това не означава обаче, че ние няма да реагираме, че няма да обелим дума.”

Новината за признаването на масовите кланета на аремнци в Османската империя в периода 1915-1922 г. за геноцид беше приветсвана и от френското правителство. „Париж ще продължи да се бори за всеобщо признаване на арменския геноцид", френският държавен секретар по европейските въпросиАрлем Дезир. "Радостен съм от гласуването на Бундестага... Франция ще продължи да се бори за всеобщо признаване на арменския геноцид", написа Дезир в Туитър. Във Франция престъплението в Османската империя през 1915 година е признато със закон. В близкото минало разискванията по проблема бяха предизвикали силно и продължително обтягане на отношенията между Париж и Анкара.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама