Бургас е на първо място по дела за трафик, следван от София

16:42, 03 юни 16 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургас държи първенството с 83 заведени дела за трафик на хора, "следван плътно от София с 24". Това съобщи ст. комисар Калоян Калоянов на пресконференция в Бургас на тема "Контрабандата на хора - национално и транснационално престъпление”. Ранната есен на 2015 имало ясно изразен пик на подобни дела, допълни той.

На брифинга бяха показани слайдове с работните схеми и йерархия в структурите на трафикантите. Както се оказа, те до голяма степен копират полицейските прийоми, като използват радиостанции и по няколко коли - основна, оперативна и пилотна. Зачестявали случаите, в които "оперативната" демонстративно нарушава правилата за движение, за да привлече внимание, дори нарочно катастрофира с полицейски автомобил с цел създаване на суматоха и през това време "основната", натоварена с хора преминава.

Предоставяните за трафик автомобили напоследък били все по-скъпи, мощни и луксозни. Ключът към този любопитен факт бил, че с постъпленията само от един курс, дори въпросната кола да е с тотална щета, веднага се купувала нова.

На въпрос дали днешната пресконференция има връзка с вчерашната полицейска акция, при която бяха задържани 15 лица от контингента в Бургас, главен комисар Калоянов отговори, че лично той не виждал такава, като заяви категорично "на този етап не мога да коментирам повече." 

Припомняме, че този следобед от Специализарана прокуратура съобщиха, че са повдигнати обвинения на петима от задържаните при акцията на ГДБОП в Бургас. Едно от тях е за незаконно трафикиране на мигранти през България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама