Бъчварова: Рекордно ниско ниво на контрабандните цигари, полицията се справя добре

16:52, 03 юни 16 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проучване на цигарените компании констатира, че в момента делът на контрабандния пазар на цигарите е 8.3%, каза вътрешният министър Румяна Бъчварова в Шумен. Тя е на посещение в града заедно с главния секретар на МВР Георги Костов. Тя обяви, че на база тези данни трябва да се приеме, че полицията се справя добре.

Към 2014 година според подобни проучвания на браншовите организации на производителите на тютюневи изделия, този процент е бил над 22. Миналата година е отчетен рекорден спад до 13.3%.

В рамките на тези 8.3%, това е безпрецедентен успех, каза Георги Костов. Той заяви, че работата срещу противодействието на контрабандатата продължава, като амбицията на ръководството на МВР е тя да има допълнителен спад занапред.

Има дирекции, където темповете изостават и в този контекст е критиката на премиера, каза главният секретар в коментар на ултиматума, който премиерът Бойко Борисов постави на директорите на областните и регионалните полицейски управления. Той ги заплаши със смяна шефовете, ако не се спре контрабандата на цигари.

Проблеми има в Пазарджик, Хасково, Пловдив и Сливен, донякъде и в Габрово, каза Георги Костов и допълни, че тaм трябва да се вземат мерки за подобряване на усилията.

По време на работната среща по въпросите на превенцията на престъпността в Шумен

Бъчваров заяви, че е ясно, че престъпления се извършват и далече от София. "Само от столицата не можем да се справим с тях, затова наша политическа и управленска отговорност е да дойдем на място, да обсъдим конкретните проблеми, да чуем от вас какво и как можем още да направим", каза министър Бъчварова.

Тя обясни, че засега се регистрират фактите и усилията, но целта е постигането на по-добри резултати. На тази регионална среща  - съвместна за областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен, дискутираме какви да са мерките срещу битовата престъпност, които в този район ще са най-подходящи. След  анализ ще обсъдим и подхода, защото искаме да приложим един нов модел - да ангажираме  всички институции на местно ниво, за да успеем да се справим с този проблем. Заедно с общините можем,  в рамките на правомощията на институциите, да засилим действията, да има контрол по изпълнението им, да работим по места. В справката за област Шумен виждам доста добри практики, които да препоръчаме на колегите в други райони- списъци на самотно живеещи хора и актуализирането им с цел оказване на подкрепа. Това е много важно, подчерта вътрешният министър, защото тези възрастни жители в момента са най-застрашени от проявите на битовата престъпност. В един професионален и ангажиран диалог трябва да сверим позициите си, да започнем да говорим по тези теми отговорно и по места, обобщи министър Румяна Бъчварова.

На срещата присъстваха главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов, зам.-министър Цвятко Георгиев, директорите на ОДМВР-Варна, Добрич, Търговище и Шумен, Лилия Борисова – секретар на Националния съвет по превенция на престъпността, представители на местната власт. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама