"Легендата Ролан Гарос" спечели второто издание на Русенския фестивал на пясъчните скулптури

21:06, 03 юни 16 / Култура 25 539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Легендата Ролан Гарос" на френския скулптор Дютераж Беноа спечели второто издание на Русенския фестивал на пясъчните скулптури. Наградата връчи кметът на Община Русе Пламен Стоилов по време на тържествена церемония, състояла се в петъчната вечер на дунавския кей.

На събитието присъстваха още председателят на Общинския съвет проф. Христо Белоев, зам.-кметовете д-р Страхил Карапчански, Даниела Шилкова, Наталия Кръстева, Димитър Наков, организаторът на фестивала Ирена Петрова – директор дирекция „Култура и образование“ в Община Русе, граждани и гости на града.   

Второ място зае фигурата "Гимнастичка с лента" на русенския скулптор Даниел Кънчев. Наградата връчи Даниела Шилкова, зам.-кмет на Община Русе. На трето място се нареди "В устрем към победата" на Андрей Молоков, изобразяваща коне и жокеи. Наградата връчи Наталия Кръстева, зам.-кмет на Община Русе. 

Творбите на скулпторите бяха оценявани от петчленно жури, формирано със заповед на кмета на Община Русе, което се председателства от художника Валентин Георгиев, председател на Съюза на българските художници в Русе, а в състава му са Мартин Митев, скулптор, изпълнителният директор на общинска фондация „Русе град на свободния дух“ Елена Минкова и представители на спонсорите.

В категория „Специални награди” – наградата на общинска фондация „Русе – град на свободния дух” беше присъдена за пясъчния Номер 20, легендарният Владислав Третьяк, световна звезда на хокейните вратари и идол на много поколения фенове, изваян с прилика до съвършенство от Александър Книш. 

Специалната награда на генералния спонсор на Международен фестивал на пясъчни  скулптури, Русе’2016. „Каолин“ АД се присъжда на Калоян Тодоров за пясъчния алпинист, скулптурата, която извая от пясък вечния стремеж нагоре.   

Още една специална награда от втория основен спомоществовател – фирма „Интертранс 21“ ЕООД беше връчена на Светлозар Лисичков за неговия плувец. 

Публиката избираше своя фаворит в продължение на два дни, а вотът се събираше в урна пред сцената. След преброяването на гласовете стана ясно, че любимец на публиката е фигурата на Котоошу. Но, тъй като по регламент пясъчните скулптури на консултантите на фестивала Руслан Коровков и Ирина Тафлевская не участват в състезанието, наградата на публиката беше връчена на  следващия по вот – индийският скулптор Сударсан Патнайкс неговото силно послание "Допингът убива спорта", да пазим спортистите и истинските постижения от фалша на стимулантите.

Събитието завърши с концерт „BG Рок легенди” с участието на Йордан Караджов ( Група „Сигнал”), Стенли (”Тангра”), Милена Славова, Валди Тотев („Щурците”), Дичо ( “D2”).

Пясъчната работилница за деца е в събота на 4.06.2016 г., от 10:30 ч., с талантите на ОбДЦКИ, Бате Енчо и концерт на Росица Кирилова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама