"Враждебна" с канализация най-рано през 2020 г.

22:31, 03 юни 16 25 686 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-рано през 2020 година се очаква да бъде разрешен един от най- тежките проблеми в столичният квартал "Враждебна" - липсата на канализация. Това показа проверка на програма "Хоризонт" след сигнал на слушател.

До момента жителите на квартала са били принудени сами да изграждат канализация със собствени средства или спетична яма, което поражда и масово недоволство. Според кметът на район "Кремиковци" Ивайло Пенев, мащабният проект за канализация в район "Кремиковци" може да се случи само с европейски средства. Проблемът не е само там, а и в други части на София.  Той се надява строителните дейности по изграждането на канализация в проблемните райони да започнат през следващите две години.

Оказва се, че Столична община няма ангажимент към изграждането на канализация, а и не разполага с необходимият капитал. Сключеният договор за концесия на водни ресурси между столична община и „Софийска вода“, също не предвижда полагането на канализация като инвестиционно задължение на фирмата, която има отговорности единствено по експлоатацията и управлението на съоръженията.

По думите на кмета на "Кремиковци" водният цикъл на Кремиковци ще струва около 150 милиона лева, а за другите части на София е около милиард. Трябва до две години да се започне работа по него и за още две да бъдат преключени дейностите, защото до 2020 г. е финансирането от ЕС.

"Съгласно правилата на ЕС, една област може да кандидатства за финансиране само за един проект.  За целта всички райони в София, които нямат канализация, трябва да представят прединвестиционно проучване, което до момента е изготвено единствено от район "Кремиковци", посочи Панев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама