Близо 3 млн. лв. са предвидени за малки проекти на бенефициенти от Тервел и Крушари

07:42, 04 юни 16 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Тервел внесе за оценка в Министерство на земеделието и храните стратегията за водено от общностите местно развитие за територията на двете съседни общини Тервел-Крушари, съобщи зам.-кметът Дияна Илиева.

МИГ Тервел-Крушари бе създаден през 2011 година като резултат от реализиран от Община Тервел и ЕТ „Ренесанс-Кирил Жендов” проект за постигане на нагласи у активните хора в двете общини за създаване на местна инициативна група. Чрез същия проект бе създадена и първата стратегия на МИГ. Тя получи финансиране през 2012-та година и, благодарение на това финансиране, десетки земеделци и представители на бизнеса от двете общини подпомогнаха начинанията си. Създадени бяха нови услуги, подобриха се мощности и материална база за разширяване на съществуващи производства и услуги. Двете общини също създадоха редица полезни публични инвестиции – предимно в социални услуги и дребномащабни подобрения на материалната база в отдалечените от общинските центрове села.

На 12 май приключи работата по новия проект, с който МИГ кандидатства в МЗХ, за да получи финансиране за бизнеса и публичния сектор за следващите години от работата си. В състава на МИГ бяха привлечени да участват представители на уязвимите групи и малцинствата, неправителствения сектор, земеделците и бизнеса. Участват и представителите на двете общини. Общото събрание на МИГ се състои от 32 членове – физически и юридически лица, в т.ч. двете общини. Община Тервел предоставя за безвъзмездно ползване на МИГ самостоятелен етаж от общинска сграда с шест помещения, както и допълнително помещение за работа с хора с увреждания в информационния център на общината. Предвидено е заинтересованите страни от Община Крушари да получават информация на място, като за целта МИГ ще има координатор за Община Крушари.

Мерките, по които желаещите могат да подготвят проекти и да кандидатстват са 5, като за бизнеса и земеделците са предназначени 3 мерки, а за двете общини и за читалищата – други две. Финансовата помощ варира между 40 и 70 % за частния сектор – в зависимост от характера на инвестицията и вида на бенефициента. Прилагането на стратегията цели да коригира съществуващи на конкретната територия дисбаланси – разбира се в условията на действащото национално законодателство. Общо за малки  проекти на бенефициенти от общините са предвидени 2 933 000 лв. без ДДС. Към тази сума за инвестиции ще се добави и собственото участие на бенефициентите. Стратегията отразява заявения към момента интерес от стопанския сектор, общините и неправителствения сектор от  територията на МИГ.

„МИГ Тервел-Крушари” подаде проект по първата покана на МЗХ за местни инициативни групи. Това стана възможно основно поради факта, че организацията вече има натрупан опит от реализирането на стратегия за периода 2012-2013 година. От съществено значение е инвестиционните нагласи да се финансират без забавяне, което води до постигане на стабилни показатели за територията. Това мотивира ръководството на МИГ и общините да положат нужните усилия за навременна подготовка за новия програмен период на ПРСР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама