Легендата в бокса Мохамед Али почина на 74 години

08:14, 04 юни 16 / Свят 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Легендарният боксьор Мохамед Али почина на 74 години. Това обяви семейството му. Али ще бъде запомнен в цял свят като най-добрия боксьор на 20-и век и един от най-великите атлети в историята.

Бившият световен шампион е починал в болница в град Финикс, щата Аризона, където е бил настанен през последните няколко дни заради респираторни проблеми. Състоянието му е било усложнено от болестта на Паркинсон, с която Али се бореше от 32 години.

Касиус Клей е родното име на легендата. Той извоюва златен медал по бокс в тежка категория на Олимппиадата през 1960 г. Тогава спечели и световната популярност. След Олимпийските игри Мохамед Али стана професионален спортист. През 1964 г. боксьорът спечели световната титла за първи път, като след това стана световен шампион още два пъти – в периодите 1974 г. - 1978 г. и 1978 г. - 1979 г. През 1981 г., когато се оттегли от ринга, Али имаше отбелязани 56 победи от своите 61 мача.

Касиус Клей беше известен и като борец за граждански права в САЩ. Той прие исляма и си смени името на Мохамед Али, защото според него Касиус Клей е робско име. През 1967 г. той публично разкритикува войната във Виетнам, а това беше прието отрицателно от американската общественост. Легендарният боксьор отказа да влезе в армията, заради което беше лишен от световната си титла и му беше забранено да се боксира за близо 4 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама