Започна детският ромски фестивал "Отворено сърце"

08:14, 04 юни 16 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова приветства участниците в детския фестивал „Отворено сърце“ и постави официалното начало на традиционната проява, която тази година събира на едно място над 2000 участници.  Това се случи снои, когато във Велико Търново стотици деца и ученици от ромски произход дефилираха по главната улица „Васил Левски“.  Дефилето бе проведено под мотото "Ние сме равни".

Програмата на фестивала съчетава традиции, занаяти, елементи от приказния и музикалния фолклор, историята, бита и културата на българския, ромския, турския и други етноси, представени по неповторим начин от децата на България и останалите държави, участващи във фестивала. Освен традиционните и модернизирани ромски, български и турски танци, цветната феерия по време на Фестивала ще бъде допълнително обогатена от кръшните индийски танци, възстановка на обичая „Къносване“, руският танц с ветрила „На крилете на вятъра“. Участниците ще проведат и ателиета, където всеки един посетител може да се включи и прояви творчество

Стотици деца, десетките формации от училища, читалища и неправителствени организации  ще представят наученото в свободно-избираемата си подготовка „Фолклор на етносите“, традиционна музика, занаяти, обичаи и обреди.

Фестивалът се провежда в парк „Марно поле“, пред Летния театър до 5-ти юни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама