Вижте тефтерчето на Христо Ботев и други негови вещи (снимки)

10:44, 04 юни 16 / Любопитно 25 784 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът Росен Плевнелиев посрещна в президентството първата група от граждани, които бяха дошли да видят изложбата, посветена на 140-годишнината от подвига на големия българин, поет, публицист и революционер Христо Ботев и неговите четници, предаде репортер на София Topnovini.bg.

В експозицията са изложени тефтерчето на Ботев, единствените запазени негови лични вещи, документи, писма, оригинални снимки и други експонати, които са част от фондовете на Националния музей „Христо Ботев“ в Калофер, Държавна агенция „Архиви“, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и Общонародна фондация „Христо Ботйов“.

Гражданите ще могат да разгледат и да направят снимки на единствените запазени лични вещи на революционера - джобния му часовник и писалищните му принадлежности, както и писма, визитни картички и оригинални фотографии до 16:00 часа на 4 юни в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Сред експонатите са също така лични вещи на близките на Христо Ботев – на майка му Иванка Ботева, на съпругата му Венета Ботева и на дъщеря му Иванка – икона, култов съд, часовник, албум-споменик, лорнет, дамски шал и други.





























Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама